Nimimerkki utelias kommentoi edellistä tähän aiheeseen liittyvää kirjoitustani kertomalla, miten paljon kuluja  kasvattajalle aiheutuu uroksesta, johon hän on jättänyt jalostusoikeuden, ennen kuin sitä voi  käyttää jalostukseen.

Niin - kyllähän niitä kuluja kertyy, riippuu tosin kasvattajasta ja rodusta. Mutta ajatellaanpa asiaa pennunostajan näkökulmasta. Pentu maksaa 1200 euroa. Kasvattaja A antaa pennun sijoitukseen Kennelliiton sijoitussopimuksella. Ostaja maksaa 600 euron vakuusrahan. Muita ylimääräisiä kuluja ei hänelle tule koiran jalostuskäytöstä. Jos kasvattaja ei käytäkään urosta jalostukseen, sen hinnaksi jää se 600 euroa. Jos hän sen sijaan teettää ne sopimuksen mukaiset kolme pentuetta, hänen pitää maksaa vakuusraha takaisin, jolloin pennun ostohinta on ostajalle nolla euroa. Kannattaa myös muistaa, että sijoitussopimus voidaan purkaa eli koiran haltija voi palauttaa koiran kasvattajalle.

Kasvattaja B puolestaan antaa sen 1200 euron hintaisen pennun 200 euron alennuksella jalostusoikeuden pidätyksen vuoksi, joten pennun hinnaksi tulee 1000 euroa ja se on pennun lopullinen hinta. Kauppaa ei myöskään saa purettua kuin aivan poikkeuksellisissa tapauksissa. Edellisessä jutussani sitä paitsi kommentoin tapausta, josssa kasvattaja aikoi tämän pikku alennuksen nojalla teettää omaan piikkiinsä samat kolme pentuetta kuin sijoituskoirillakin teetetään.

Mikä sitten on omasta mielestäni oikeudenmukaista? Minusta olisi kaikin puolin selvempää, etttä koirien kauppa olisi samanlaista kuin minkä tahansa muunkin tuotteen kauppa. Kaupan kohde (= pentu) siirtyy ostajan omaisuudeksi ilman lisäehtoja. Koska tämä ei ole realistinen toive, voin hyväksyä Kennelliiton sijoitussopimuksen ehdoin tehdyt sijoitukset. Koska tilanne koirankaupassa on kuitenkin menemässä tai mennyt överiksi, Kennelliiton pitäisi tehdä vakiosopimukset myös jalostusoikeuden pidätyksestä, osaomistuksesta ja kohdunvuokrauksesta, joita kasvattajasitoumuksen allekirjoittaneiden kasvattajien sitten  pitäisi noudattaa.

Varsinkin ensimmäistä pentuaan ostavan on vaikea seikkailla nykyisessä villien sopimuksien ryteikössä, ja se näkyy keskustelupalstojen purkauksissa. Suurin osa kasvattajista epäilemättä kohtelee pennunostajaa oikeudenmukaisesti, mutta mädät omenat tunnetusti pilaavat koko korillisen.