Yksi keskustelupalstojen vakioaiheista on huoli siitä, ettei naapuri ulkoiluta koiraansa, ainakaan tarpeeksi. Nurkan ympäri vain käydään kusella, ja se on siinä. Niin että otanko mä yhteyttä eläinsuojeluun vai poliisiin vai mihin?

Ymmärrän tämän huolen. Se kumpuaa eläinrakkaudesta ja hyvästä sydämestä. En myöskään kiistä, etteivätkö jotkut ihmiset kohtelisi koiraansa huonosti. Valitettavasti kohtelevat. Selvissä tapauksissa naapurin pitääkin puuttua asiaan; hatunnosto niille, jotka näin tekevät.

Mutta sitten on myös aiheetonta hössäämistä, jonka yhteydessä ei voi olla ihmettelemättä, miten paljon aikaa ja energiaa joillakin riittää toisten ihmisten elämän seuraamiseen. Luulen myös, että aikamoinen osa väärin tulkinnoista johtuu ihmisten aikataulujen erilaisuudesta. Minulla on  hyvä esimerkki,  naapurini. Hänellä on nuori noutaja, jota ei näe ulkona juuri koskaan, vaikka omistaja on todella liikunnallinen. Ja siinä se vitsi piileekin: hän liikkuu koiransa kanssa pääasiassa muualla kuin lähiympäristössä lyhyitä pissityslenkkejä lukuun ottamatta, työvuorojen vuoksi myös eri aikoina kuin koiran ulkoiluttajien enemmistö. Varsin samanlainen tapaus on myös vastapäisen talon setteri omistajineen.