Koiran ottamisessa on kaksi tärkeää asiaa: 1) Pitää istua alas ja miettiä rauhassa, ovatko olosuhteet ja oma elämäntilanne sellaiset, että koiran ottaminen on ollenkaan järkevää. 2) Mikä rotu soveltuu koiralle tarjoutuviin oloihin, omistajan edellytyksiin ja odotuksiin. 

Mutta jos edm. asioille voisi viitata kintaalla, mitä rotua edustavan koiran silloin ottaisin? (Alleviivaan varmuuden vuoksi, että en siis ole uhrannut ajatustakaan esim. käyttöominaisuuksille, terveydelle yms. seikoille, joilla olisi merkitystä oikeassa elämässä.) Voisin haaveilla ainakin seuraavista, jotka eivät ole luettelossa missään tärkeysjärjestyksessä.

1) Jompikumpi susiristeytyksistä, ns. hukkarotujen edustajista, joilla on hankala nimi, saarloos jotain ja vlcak. Olen nähnyt livenä vain yhden jälkimmäisistä - Kuopion näyttelyssä 2014 - mutta se oli kyllä säväyttävä. 

2) Alaskanmalamuutti: Osittain samoista syistä kuin edellinen. Vakuuttava koko, peruskoiran rakenne ja turkki; omiaan Pohjolan oloihin.

3) Suomenpystykorva: Kansallisaarre; kauneimpia ja ilmeikkäimpiä naamatauluja mitä koiramaailmasta löytyy. Ihana väri.

4) Skotlanninhirvikoira: vaikuttava rumankaunis, ikään kuin arkaainen olemus; koiramaailman kuninkaallisia.

5) Irlanninsetteri: Kauneimpia koiria mitä olla voi. Takavuosien Quailmoor-setterit ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Nuorempana olisin voinut ottaakin, mutta päädyin kuitenkin englanninsetteriin. 

6) Suursnautseri: Kun olin lapsena ensimmäisiä kertoja koiranäyttelyssä, oli vielä tapana, että koirat ovat esillä koko päivän. Palasin uudestaan ja uudestaan riiseniryhmän luo. Mustat, kookkaat koirat olivat mykistävä näky. Lapsen näkövinkkelistähän ne vaikuttavat vielä suuremmilta kuin aikuisesta. Hyvä riiseniuros saa vieläkin kylmät väreet selkäpiihin.

7) Maltankoira: Hyvinhoidettu maltankoira on kyllä rinssessa, primadonna ja hienohelma samassa paketissa - ja kaunis. Kooltaan sellainen, että voisin hankkiakin, paitsi että turkin nyytittäminen ei ole minun juttuni enkä toisaalta halua pitää turkkikoiraa leikatussa turkissa. 

8) Isovillakoira: hieno koira naurettavan turkinleikkauksen alla, varsinkin musta ja aprikoosi miellyttävät.

9) Rottweiler: Rotikassa on vetoavaa juurevuutta. Minä seison tässä tanakasti omilla jaloillani! Hössöttäkää muut mitä hössötätte, ei kuulu mulle!

10) Jackrusselinterrieri: Asennetta! Televisiossa näytettiin russeleita oikeissa töissä. Rotat tosiaan saivat kyytiä. (Rodussa on myös käyräraajaisia turhan räkyttäjiä, mutta kukapa olisi täydellinen,)

P.S. Havannankoiraa ei luettelosta löydy, koska se ei ole minulle mikään mielikuvitusolento.)