Tämä turvapaikkaruljanssi tuo eteen asioita, joita tavis ei ole tiennytkään. Kuten sen, että esim.  irakilaista ei voi palauttaa kotimaahansa, jos turvapaikan saamisen kriteerit eivät täyty. Pitää olla jokin palauttamissopimus valtioiden välillä, jollainen Ruotsilla on mutta Suomella ei. Kummallista. Luulisi, että jokainen valtio ottaisi ilman muuta vastaan omat kansalaisensa. Ilmeisesti irakilaiset pääsevät takaisin, jos matkustavat vapaaehtoisesti hankittuaan lähetystöstä uuden passin hävinneen tai hävitetyn tilalle. Jos heidät sen sijaan käännytetään, tilanne on toinen. Mikähän logiikka tässä mahtaa olla? (Syyt voivat olla asiallisia; en vain tiedä, mitä ne ovat.)

Irakilaisista on ollut julkisuudessa eniten puhetta, koska heitä on tullut maahan niin paljon. Tilanne taitaa olla samanlainen Somalian suhteen. Mutta entä kaikki muut maat, ihan riippumttta siitä, tuleeko maista meille pakolaisia vai ei. Onko periaatteessa oltava kahdenkeskinen sopimus maiden välillä vai ei?

Koskeeko tällainen käytäntö myös suomalaisia? Ottaako Suomi aina vastaan maailmalle eksyneet lampaat vai pitääkö Suomellakin olla jokin sopimus palautuksen hyväksymisestä?