Mari Mörön Kuuri on kirjeromaani, mikä on vaihteeksi virkistävä ratkaisu. Teos koostuu päähenkilön kirjeistä, joita hän lähettää naisystävälleen. Niiden lisäksi teoksessa on pari päähenkilön siskon kirjettä. Ajallisesti tapahtumat sijoittuvat sodanjälkeiseen niukkuuden aikaan. Tärkeät tuotteet ovat vielä kortilla.

Päähenkilö Karl (Kalle) Ljungquist on menettänyt hermonsa sodassa; hänen siskonsa tosin toteaa, että Kalle on aina ollut herkkä. Kallea vaivaa lisäksi alkoholismi, ja hän käyttää myös huumeita, mikä ei ollut harvinaista niiden rintamalla olleiden keskuudessa, jotka olivat saaneet morfiinia kipuihinsa. Kalle saa alkoholisminsa aisoissa pitämiseksi kokeiltavakseen myös uutta lääkettä, Antabusta. Ammatiltaan Kalle on kielenkääntäjä, ja hänellä on myös jonkinlaisia bisnesviritelmiä.

Sairaalassa ollessaan Kalle tutustuu nuoreen sairaanhoidon opiskelijaan Kaisiin, ja heidän välilleen syntyy tasapainoton suhde, josta Kaisi yrittää toistuvasti irrottautua. Lopullisesti se onnistuu vasta Kallen kuoltua.

Alussa lukija ei luonnollisesti tiedä Kallesta eikä Kaisista juuri mitään, mutta eipä toisaalta Kaisikaan tunne Kalleaan. Vähitellen tiedonsirpaleita alkaa kuitenkin kertyä, ja Kallen on yhä vaikeampi pitää yllä myönteistä mielikuvaa itsestään Kaisin silmissä: Kalle onkin naimisissa, hänellä on lapsia, mielenterveyden ongelmat eivät haihdu savuna ilmaan eikä alkoholismi ole voitettavissa. Kalle kuitenkin tarvitsee Kaisia, jollei muuten niin nyhtääkseen Kaisista taloudellista etua kuten myös siskoltaan ja vaimoltaan.

Lopulta tulee pää vetävan käteen. Koska mitään menetettävää ei ole, Kalle paljastaa viimeisessä kirjeessään todelliset tunteensa ja ajatuksensa suhteestaan Kaisi-parkaan eli haukkuu tämän lyttyyn, kun seksisuhdekaan ei muutaman kerran jälkeen etene Kallen haluamalla tavalla.

Kallessa ja Kaisissa törmää kaksi maailmaa. On kokenut keski-ikäinen mies ja häntä 15 vuotta nuorempi ja naiivi, ihanteita täynnä oleva Kaisi, jota mies vedättää. Tosin lukijan tiedot Kaisista tulevat Kallen kautta! Kalle yrittää myös muokata Kaisia mieleisekseen: Kaisin pitäisi esimerkiksi opetella kieliä pystyäkseen seurustelemaan niissä piireissä, joissa Karl liikkuu. Loppujen lopuksi Kaisikaan ei ole aivan tahdoton räsynukke ja "pelastuu"  Kallen kynsistä. Kalle toki on ristiriitainen hahmo, joka ei ole sovussa itsensä kanssa.

Mörö on tavoittanut hyvin sodanjälkeisen ajan ilmapiiirin ja ilmaustavan, jota hän kirjeissä jäljittelee. Muutaman kerran tuli epäilys, käytettiinköhän jotain sanaa jo tuolloin, mutta enimmäkseen kieli istuu aikakauteen.

Kuuri tuskin on suuren yleisön tuleva kestohitti, mutta mielestäni se kuitenkin peittoaa kiinnostavuudessa vinon pinon tavallista sosiaalipornoa, josta ei nykyään ole puutetta.