No niin, asunto on putkiremontin jäljiltä kutakuinkin purettu paketista ja kesämökin puutarha puolestaan purettu mutta myös paketoitu talvea varten. Muutama vuosi sitten laskin, että syksyllä pihalta löytyi 63 kukkaruukkua, -laatikkoa tai amppelia. Ei hitsi, nyt on homma lähtenyt lapasesta, tuumin, tarttee ottaa järki käteen ja vähentää ruukkuja. Nyt ruukut jne. on taas tyhjennetty ja laskettu: 53!  Ovathan ne vähentyneet...Kaikki kasvit eivät tietenkään ole ruukuissa, vaan perennat kasvavat maassa, yrtit myös  lavakauluksissa, jotka osoittautuivat käytännöllisiksi.

Yritän joka kesä kokeilla jotain uutta. Viime kesän uutuus oli "runkoperuna". En siis muista kasvin nimeä, suomalaista nimeä ei ruukussa edes ollut, mutta se kuului samaan heimoon kuin peruna ja vaaleansiniset kukatkin muistuttivat perunan kukkia. Kukat olivat vaatimattoman näköisiä, mutta niitä oli runsaasti ja kukinta jatkui pitkälle syksyyn. Kuihtuneita kukkia ei tarvinnut nyppiä pois. Kasvi oli vaivaton, nätti ja kaikin puolin mukava tuttavuus.

Muutama kesäbegonia meillä on ollut ruukuissa aina, mutta viime kesänä jouduin keksimään jotain täytettä katastrofin kärsineeseen ruusupenkkiin. Ostin muutamia kymmeniä kesäbegonioita, valkoisia tummalehtisiä, vaalean- ja kirkkaanpunaisia. Begoniat menestyivät niin hyvin, että aloin miettiä, mihin ruusuja tarvitaankaan. Loppukesästä ruusut sentään kukkivat, jotkut huonosti, toiset paremmin. Kauneimmat olivat niin hienoja, että muistin taas, miksi sitkeästi yritän kasvattaa ruusuja. Kohtahan niille  pitäisikin laittaa talvensuojaturve.

Omenia tuli runsaasti ja ne olivat laadultaan erinomaisia, isoja ja madottomia. Viimeiset ovat säilyneet näihin päiviin asti parvekkeella. Jonkin verran tein hilloa ja mehua, vaikka en mehusta juuri pidäkään. Meillähän on vain yksi oikea omenapuu sekä kaksi koristeomenapuuta. Kaikki on nyt suojattu muovikierukalla ja lisäksi verkotettu. Kukkasipuleiden istuttamisesta olen melkein luopunut. Ainoastaan narsisseja kannattaa edes yrittää; muut häviävät parempiin suihin joko mukulana tai kasvatettuaan lehdet ja/tai kukat keväällä.

Nyt on sitten edessä puolen vuoden hiljaiselo puutarharintamalla. Huhtikuussa laitan ensimmäiset siemenet ja mukulat itämään. Sitä odotellessa voi aina suunnitella, mitähän uutta keksisi, ja hoitaa paremman puutteessa huonekasveja.