Sirpa Kähkönen: Muistoruoho

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarja on edennyt jo 8. osaan. Sarja on  tietenkin näissä maisemissa kovin suosittu. En enää muista, monesko olin kirjaston varauslistalla, mutta kyllin mones ostaakseni teoksen suosiolla siskolle syntymäpäivälahjaksi. 

Ajallisesti on edetty 70-luvulle. Kuopiossa ollaan, ja mökki Rönön saaressa kutsuu kesänviettoon kuten ennenkin. Takaumissa setvitään sota-ajan tapahtumia Kannaksella Idan ja Siirin näkökulmasta. Kannakselta on muistoruohokin peräisin. Sodan pitkä varjo ei vielä ole jättänyt tämänkään teoksen henkilöitä -  ja kuinka olisikaan.

Aikaisemmista teoksista tutut henkilöt ovat tietenkin vanhentuneet. Anna opettelee elämään leskenä. Hänen elämänsä on hiljaista luopumista ja tyytymistä siihen, mitä vielä on. Hilla ei ole enää pikkulapsi. Hänen on tulevaisuus. Ida ja Siiri tekevät elämänmuutosta vanhuuden kynnyksellä: vieläkö ehtii, vieläkö uskaltaa?

Muistoruohon lukee mielellään. Tosin ajattelin jo edellistä sarjan teosta eli Tankkien kesää lukiessani,  olisiko aika heittää sarjalle jäähyväiset. Ajattelin, että olisi. Samaa mieltä olen nyt. Jos Kähkönen kuitenkin vielä jatkaa Kuopio-sarjaansa, niin pakkohan on seuraavakin teos lukea!

Maija Kauhanen: Eliitti

Koulukiusaamisesta on tullut suosittu teema kirjallisuuteen. Se on esillä myös Maija Kauhasen esikoisteoksessa. Sen nuoret päähenkilöt Inkku, Karla ja Ilmo, jotka kohtaavat pääkaupungin eliittikukiossa, ovat olleet tahoillaan kiusattuja. Inkku ja Karla ovat luokkatovereita Kehyskunnan koulusta. Ilmo on kotoisin Pohjanmaalta. Eliittilukio on heille pelastus. He eivät enää ole kummajaisia eikä lahjakkuus enää ole jotain, mikä pitäisi huolellisesti salata ollakseen ärsyttämättä muita.

Helppoa ei itsetunnon palauttaminen ja uuden elämän palikoiden kasaaminen silti ole. Lukio kuitenkin selvitetään ja opiskelut aloitetaan. Karlan tie vie toisaalle, mutta ystävyys säilyy. Se joutuu testiin, kun Jokelan kouluampuminen tapahtuu. Karla ei jaa Inkun ja Ilmon näkemystä siitä, miten tapahtumaan pitäisi suhtautua. Karla on myös sitä mieltä, ettei Inkkua edes kiusattu yläkoulussa. Muistot ja tulkinnat ovat erilaisia mutta tosia kummankin kannalta? Onneksi Kauhanen ei ole sortunut yksioikoisuuteen. Karlan hahmo tuo kerrontaan ristivalotusta.

Koulukiusaaminen ei ole tämänkään teoksen ainoa teema mutta jää siitä eniten mieleen. Olen tänä syksynä lukenut monta aiheeseen liittyvää teosta. Eliitti puolustaa siinä joukossa ansiokkaasti paikkaansa, mutta minulle taitaa aihepiiri jo riittää.

Sofi Oksanen: Koirapuisto

Sofi Oksanen jatkaa Itä-Euroopan naisten parissa. Tällä kertaa ollaan Ukrainassa. Kirjan päähenkilö  (nimen olen unohtanut) työskentelee yrityksessä, jolta varakkaat lapsettomat pariskunnat voivat ostaa palveluja, kuten nuorten naisten luovuttamia munasoluja, keinohedelmöityksiä ja ilmeisesti myös sijaissynnytyksiä. Bisnes on raakaa.  Naisten hyvinvoinnista välitetään  niin kauan kuin asiakkaat sitä vaativat ja naisista on hyötyä. Sen jälkeen he ovat "käytettyjä" ja saavat tulla toimeen miten parhaaksi katsovat.

Ukrainan korruptoitunut ja väkivaltainen yhteiskunta ei tuo turvaa edes päähenkilölle eikä hänen lapsuudesta saakka tuntemalleen Darialle, joka on yksi munasolujen luovuttajista. Päähenkilö pakenee Suomeen, josta Daria hänet jäljittää ja alkaa kiristää avukseen sieppaamaan lapsensa suomalaiselta perheeltä. Kuinka ollakaan, perheen toinen lapsi on puolestaan päähenkilön lapsi. Naiset tarkkailevat näitä lapsia helsinkiläisessä koirapuistossa.

Koirapuisto on epätasainen teos. Se tuo esille tärkeitä lapsettomuushoitoihin liittyviä ongelmia. Se valottaa Ukrainan yhteiskunnan pahimpia puolia. Se näyttää alistetussa asemassa olevan toivottoman tilanteen vahvempien ja häikäilemättömämpien kynsissä. Ja kertoohan se myös tarpeesta tulla rakastetuksi ja rakastaa. Mutta tämä kaikki on istutettu keinotekoiselta tuntuvaan juonirakennelmaan, johon yritetään väen väkisin luoda jännitystä. Tällä kertaa ei sentään taistella tavallista nopeammin kasvavista hiuksista kuten edellisessä romaanissa!

Puhdistus on yhä ylivertainen helmi Oksasen tuotannossa. Aika näyttää, vieläkö Oksanen palaa Puhdistuksen tasolle.