Kokouksessa toimimisen pitäisi olla yleinen kansalaistaito. Kaipa  useimmissa kouluissa opetetaan kokoustekniikkaa edes pikkuisen? Ja jos ei opeteta, niin asiasta löytyy tietenkin oppaita ja varmaan netistäkin perustietoja. Kovin ihmeellisistä koukeroista ei toki ole kyse.

Kohtahan erinäiset yhdistykset pitävät pakollisen vuosikokouksensa. Niihin pitäisi jopa osallistua, jos nimittäin haluaa vaikuttaa päätöksiin eikä vain valittaa huonoista päätöksistä.

Tämä tuli mieleeni, kun siivosin tietokonetta siihen kertyneestä sälästä. Ja kappas, vastaan tuli muutama tekstikatkelma Havannalaisten vuosikokouksien jälkeen käydyistä keskusteluista keskustelufoorumissa, joka on jo lakkautettu. (Harmi, että on; se tarjosi usein makeat naurut.) Minkähän vuoksi olin tallentanut osan keskusteluista vai vahingossako? En enää muista. Mutta kylläpä oli ollut surkeita kokouksia, siis kirjoittajien mielestä! Paikka oli ollut kolho ja kokous edennyt muodollisesti eikä tunnelmassakaan ollut kehumista. Ja tietenkin väärät henkilöt oli valittu yhdistyksen johtoelimiin. Kirjoittaja vetääkin asiasta johtopäätöksen: eroan yhdistyksestä! Toinen joka ei ollut edes paikalla, haukkuu myös henkilövalinnat ja ilmoittaa, ettei aio vastakaan mennä kokoukseen. Siellä vain paikalle haalitut ihmiset äänestävät niitä, joita on käsketty äänestää. Joku oli tohtinut sanoa, että jalostustoimikunnan jäsenen pitäisi olla kasvattaja. "Inhoittavan huonokäytöksistä", arvelee eräs tämän mielipiteen esittämisestä.

Jaa-a. Kannattaisiko esim. muistaa, ettei varsinkaan vuosikokous ole mikään rupattelutuokio vaan siinä on käsiteltävä yhdistyslain määräämät asiat, mieluummin rivakasti kuin niitä näitä haahuillen. Ja että oikeus asettua ehdolle ja asettaa ehdokkaita yhdistyksen toimielimiin on jäsenen perusoikeuksia, ja ne joilla on kannatusta tulevat valituiksi. Jos siis haluaa vaihtaa hallituksen, sitä pitää etukäteen suunnitella (Enkä siis tarkoita tällä, että juuri Havannalaisten hallitus pitäisi vaihtaa.) Ja että kokouksessa on oikeus käyttää puheenvuoroja, mutta puheenjohtajan tehtävänä on tietenkin pitää keskustelu aisoissa ja asiallisena. Jne.

Ja ei kun osallistumaan! Homma on kuin veikkaus: Jos et veikkaa, et voi voittaa! Jos et osallistu, et voi vaikuttaa!