Havannankoira Rosita 4 vee kävi heinäkuun lopussa hammaskiven poistossa, ja samalla tutkittiin myös polvet, jotka olivat ilahduttavasti säilyneet 0/0:na. Nehän tutkittiin ensimmäisen kerran Rositan ollessa vuoden ikäinen, eikä tulos siis ollut muuttunut. Kennelliiton jalostustietokannassa tämä tulos ei kuitenkaan näy. Koska tutkimuksesta on jo kaksi viikkoa, otin yhteyttä tutkimuksen tehneeseen eläinlääkäriasemaan. Sieltä vakuutettiin, että tulos oli lähtenyt jo tutkimuspäivänä sähköisesti kennelliittoon. Mitenkähän lienee? Silloin kun Rosita tutkittiin ensimmäisen kerran, jouduin myös huhuilemaan tulosten perään. Outo yhteensattuma? Joka tapauksessa nakkasin eilen sähköpostia kennelliittoon tiedustellakseni, onko siellä mitään havaintoja Rositan tuloksista.  

Rositahan on ns. kotikoira. Siitä huolimatta sille on tehty kattavat luustotutkimukset. Olen teettänyt ne ihan ihan uteliaisuudesta oman koiran ominaisuuksia ja mielenkiinnosta koko rotua kohtaan. Kotikoiriahan tutkitaan valitettavan vähän. Se on toisaalta ymmärrettävää, toisaalta ei. Ymmärrän, ettei oireetonta koiraa haluta viedä hinnakkaisiin tutkimuksiin. Toisaalta esimerkiksi havannakoirien perustutkimus, silmät ja polvet, ei ainakaan joukkotutkimukseen osallistuvilta maksa maltaita. Ihmiset myös aiheellisesti vaativat, että kasvattajien olisi saatava aikaan mahdollisimman terveitä koiria. Tähän tavoitteeseen pääsemisessä auttaisi, jos kasvattajan omistuksessa oleva koira ei olisi se suurenkin pentueen ainoa tutkittu koira.

Rahakaan ei tässä aina auta. Vimeiseksi jääneen pentueeni pennuista ei ensimmäistäkään viety tutkittavaksi, vaikka ilmoitin maksavani tutkimukset ja mielestäni perustelin niiden tarpeellisuuden asiallisesti: pentujen emän ensimmäisestä pentueesta  on löytynyt jo nuorena kaihisairas jälkeläinen, joten haluaisin nyt tietää, mikä on toisen pentueen tilanne. Mutta ei. Tämä ottaa minua vieläkin päähän, nyt 10 vuoden jälkeen!

(19.8. Duoda duoda. Öh. Pakko tunnustaa, että tällä kertaa sekoilin itse. Unohdin maksaa sen kennelliitolle menevän kympin  - vai paljonko se nyt oli - Omakoirassa. Noloa! Rositan tulos ilmestyi jalostustietokantaan, kun sain sen maksettua:) 

(7.1.2020 korjattu aika, joka on kulunut pentueen tutkimispyynnöstä: 12 -> 10 vuotta.)