Kun katson ikkunasta ulos, näen ankean räntäsateen. Sitä voisi nimittää takatalveksi, paitsi ettei talvi näillä leveysasteilla ole muutenkaan taakse jäänyttä elämää vielä huhtikuun alussa. Käänne saattaa kyllä olla nopea: kevät edistyy lämpöaallon mukana rysähtämällä, lumet häviävät ja ensimmäiset leskenlehdet ja krookukset avaavat nuppunsa. Vasta tämän jälkeen ovat vuorossa piinalliset takatalvet. Juuri kun  on totuttu vähän lämpimämpään säähän, alkaa sietämätön jurotus: lämpötila junnaa 10 asteen alapuolella, räntää paiskoo silloin tällöin ja maa pysyy likaisen ruskeana, koska ruoho ei lähde kasvamaan. Katupölyä on sitäkin enemmän; se pyörteilee ilmassa tuulen ja liikenteen nostattamana.

Puutarhan vuosi on kuitenkin alkanut. Helmikuun puolivälissä istuttamani begonian mukulat ovat lähteneet kasvuun mukavasti ja ovat nyt 15 - 20 cm korkeita. Terrasta tarttui mukaan hauska turveruukkusysteemi, jota suositeltiin mm. tomaatin taimille. Nyt taimet ovat 5 - 10-senttisiä. En ole aikaisemmin kasvattanut tomaatteja; saa nähdä miten onnistun niiden kanssa. Valitsin lajikkeen, jonka kerrottiin pärjäävän myös ulkoilmassa. Ehkä  laitan taimet ainakin alkukesäksi sellaiseen koottavaan pienoiskasvihuoneeseen, jossa kasvatan kukkien taimia. Viikon, puolentoista kuluttua aion kylvää luottokasvini samettikukan siemenet, kolmea eri kokoa.

Kun kävimme pari viikkoa sitten viimeksi ryhmäpuutarhamökillä, huomasimme, että jänöjussit olivat napsineet omenapuiden oksankärkiä. Voi hiivatti!  Edellisen omistajan istuttamat surkeat omenantaimet on kyllä suojattu, mutta lumi oli noussut niin korkealle, että jänöt olivat ulottuneet alaoksiin. Puissa on ollut myös kaikenlaisia ötököitä haittaamassa kasvua. Inhoan yleensä  myrkkyjä, mutta nyt aion suihkuttaa puut tuholaisten torjunta-aineella, jossa on vaikuttavana aineena parafiiniöljy. Se ei tunnu minusta kovin vaaralliselta. Annetaanhan sitä koirillekin suolitukkeuman aukaisemiseksi. Itse asiassa on ihan sama, tekevätkö nämä omenapuut ja kirsikka hedelmiä. Tavoitteena on, että ne kukkisivat keväällä ihanasti!

Mökkialueelle vievä tie oli tavanomaisen kamalassa kunnossa. Olen joskus tässä blogissakin vannonut, että en  ikinä luovu farmari-Golfista. Jaa-a, kovasti on ruvennut nelivetomaasturi houkuttelemaan. Sellaista isoa rumiskoa en halua, mutta esim. Suzukin 4X Over vaikuttaa näppärältä. Mutta mikä mahtaa olla laatu, siitä on otettava selvää.