Dodii, tietokone toimii taas ketkuilematta. Vielä kun helteen pehmittämä pääkin toimisi, voisi jatkaa blogin pitämistä. Mistä tulikin mieleeni puutarhamökin pumppu. Kun viime syksyn viileillä ostimme puutarhamökin, minua hieman huvitti seinällä komeileva ilmalämpöpumppu. Mihin sitä tarvitaan 35 neliön mökissä? Olisin mielelläni vaihtanut sen tulisijaan, jota mökissä ei ole. Esimerkiksi takka  lämmittää tuollaisen mökin nopeasti, mistä olisi iloa varsinkin syksyisin ja keväisin, kun mökillä käydään vain pistäytymässä.

Yhtään en osannut syksyllä hahmottaa, että ilmalämpöpumppu on loistava rakkine mökin viilentämiseen! Näillä helteillä siellä ei itse asiassa voisi oleskella ilman pumppua. Aurinko paistaa tontille koko päivän. Ennätys oli 34,2 astetta varjossa. Kun mittari laitettiin aurinkoon, asteikko ei riittänyt vaan lämpö kipusi yli 50 asteen. Mutta mökki on ihanan viileä, ja yöt voi nukua rauhassa päinvastoin kuin kaupungissa, jossa pyöriskelin valveilla melkein koko viime yön, vaikka asunnossa oli läpiveto. Myös koirat ovat hoksanneet mökin viileyden. Varsinkin Pilvi suorastaan syöksyy ovelle kun huomaa, että olisi mahdollisuus päästä pihalta sisälle. Se ei malta nousta kolmea rappua ovelle vaan hyppää sivusta suoraan ylimmälle rapulle oven eteen. Nyt kun olemme olleet pari päivää kaupungissa, olen joutunut iltapäivisin kastelemaan koirat helpottaakseni niiden oloa.

Olen omistanut havannankoiria 20 vuoden ajan, ja ensimmäistä kertaa olen harkinnut niiden turkkien leikkaamista. Lämpimiä kesiä on toki ollut aikaisemminkin jokunen, mutta silloin olemme yleensä olleet perinnemökillä. Sehän on järven rannalla, eikä siellä sen vuoksi koskaan ole ylettömän kuuma. Järveltä käy yleensä tuuli, ja aina voi pulahtaa järveen viilentymään ja uittaa myös koirat. Hirsimökki ei kuumene helposti, mutta joskus harvoin yöt saattavat olla vähän tukalia. Vintti on lautarakenteinen, ja se kyllä lämpiää helteillä saunaksi.

Nyt emme voi perinnemökille mennä; Tuisku-koiran polvileikkauksesta toipuminen estää sen ainakin toistaiseksi.