Selvisipähän tämäkin asia: Luna ei todellakaan merkkaile juoksuaikoina. Kun koiria oli vielä kolme, isoäiti, tytär ja tyttärentytär, joku tai jotkut niistä merkkailivat juoksuaikoina. Muulloin ne olivat täysin sisäsiistejä. Sitten isoäiti (Tuisku) kuoli ja - kuten olen kertonut -  huomasin, etteivät jäljelle jääneet koirat eli Pilvi ja Luna  merkkailleetkaan. Sitten poistui kuvioista myös Pilvi, ja kun Lunalla nyt oli juoksuaika, ei lattioille ilmestynyt tipan tippaa. Mikään yllätyshän se ei tietenkään ollut.

Tuisku oli syntynyt vuonna 2000 ja tuli silloin laumaan, jossa oli kaksi havannaa, Minni (10 v) ja Ines (7 v) sekä Windy-setteri (4 v). Minulla ei ole muistikuvaa, että Minni ja Ines olisivat merkkailleet. Olen myös muistavinani, ettei Tuiskukaan (tai muut koirat) merkkailleet sen ollessa aivan nuori. Milloin se siis alkoi? En ole varma, mutta voisin kuvitella, että silloin kun  Tuiskun tytär PIlvi tuli sukukypsäksi tai silloin, kun se sai ensimmäisen pentueensa. Tarkkaan ottaen en  tiedä, aloittiko nimenomaan Tuisku merkkailun tai merkkailivatko edes ne molemmat, kuten oletan. 

Tämä asia ei ole järin tärkeä, mutta oma mielenkiintonsa sillä on. "Lopullinen totuus" paljastuu koirastakin vasta sitten, kun se on elänyt koko elinkaarensa. Mitään kiveen hakattua ei tee mieli mennä sanomaan koirayksilöstä, koko rodusta nyt puhumattakaan. Siinä mielessä tuntuvat kovin hölmöiltä ne keskustelut, joissa kerrotaan, millainen jokin rotu on - ja tietämys nojaa naapurin moppeen ja yhteen koirapuistossa nähtyyn rekkuun.