Mikä olikaan aikoinaan ensimmäinen Ilkka Remksen trilleri? Taisi olla Pääkallokehrääjä. (Aivan, voisin tarkistaa asian.) Joka tapauksessa Remes tuntui silloin uusia uria avaavalta tekijältä. Luin ehkä kolme, neljä Remeksen varhaista teosta; sitten kyllästyin. Luultavasti olen jokusen kirjan myöhemminkin ainakin aloittanut, mutta en muista, mitkä. Nyt joka tapauksessa luin Remeksen uutuuden Perikato

Tällä kertaa sankarina seikkailee CIA:n leivissä työskentelevä Robert Forsten. Hän tutkii, jaa, mitähän Forsten nyt varsinaisesti tutki. Ainakin omaa taustaansa ja Europeana-verkostoa, joka pyrkii vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon Euroopassa. Mukana huiskivat myös FBI ja tietenkin venäläiset ja ketä kaikkia tarinassa nyt rymysikään. Ketkä ovat hyviksiä ja ketkä pahiksia? Pakolainen ei ole pakolainen, mutta kenen puolella hän oikeasti on jne.

Tapahtumat huipentuvat meren rannalla sijaitsevalla loistohuvilalla, jonka helikopterikentälle on lennätetty arvovieraita. Sinne hyökkäävät poliisin erikoisjoukot. Tämä tuo tietysti mieleen Airiston keissin. Remes ehti ensin! Trilleri on juonivetoinen kirjallisuuden laji, joten yllättävät juonenkäänteet kuuluvat asiaan. Tällä kertaa ne vaikuttivat minusta vähän höperöiltä, vaikka tosielämä tarjoaa hyytäviä esimerkkejä siitä, että kaikki on  mahdollista ja sallittua. Henkilöt ovat pahvisia. Kaipa sekin kuuluu asiaan tai  sillä ei ole juonen rinnalla kaksista merkitystä lajin faneille.

Perikadon keskiössä olevan Europeana-ajatushautomon kautta Remes pääsee käsittelemään maahanmuuttoa ja Euroopan islamisaatiota kuten järjestöön verkostoituneet asian näkevät. Tuntuu kuin Remes välttelisi huolellisesti rasistiksi leimautumista. Hän on kirjoittanut Europeanan näkemyksille vastaväitteitä, joita esittävät esimerkiksi erään järjestön jäsenen tytär Aura ja Forstenin sisar Anna, joka on ihastunut Amir-nimiseen "pakolaiseen". Olipa teoksessa esitetyistä mielipiteistä mitä mieltä tahansa, selvää on, että maahanmuutosta pitää pystyä keskustelemaan, muuallakin kuin trillerissä! Maahanmuuttopaine ei häviä vaikenemalla. Siitä pitää huolen väestönkasvu Saharan eteläpuolisissa maissa.

Perikato on näköjään Robert Forsten-sarjan ensimmäinen osa, joten Remeksen lukijoilla riittää jännitettävää. Mikäpä siinä.