Otsikossa on kysymys, johon on vaihtelevan typeriä vastauksia; niitä en aio tässä toistaa. En viitsisi enää puuttua koko asiaan, ellei Koiramme-lehden artikkelissa olisi kyselty muiden ohella myös rekkaamattomien havannankoirien hintaa. Haastattelu oli minusta todella omituinen. Pentujen tuottaja kertoili, miten huolellisesti hän koiriaan hoitaa:  käyttää nartun kerran vuodessa terveystarkastuksessa ja ultrauttaa kantavan nartun kaksi kertaa (miksi ihmeessä?) jne. Silmäpeilausta ja polvitutkimusta hän sen sijaan EI teetä. Tämä nyt ei ole mikään yllätys, mutta minua jäi jälleen kerran harmittamaan, minkä vuoksi haastattelija ei kysynyt syytä tähän. Samoin minusta olisi ollut aiheellista kysyä, miten  rekkaamattomien koirien tuottajat itse perustelevat toimintansa. 

Minulla ei ole niin ruusunpunaisia silmälaseja, että kuvittelisin kaikkien rekisteröityjä koiria kasvattavien kasvattavan vain rakkaudesta rotuun. Uskon myös, että rekkaamattomia ja sekiksiä teettävien joukossa on koiria rakastavia ja niiden parasta toivovia ihmisiä. Mutta jos heillä on asiallisia argumentteja esitettävänään toimintansa perusteluiksi, niin miksi niitä ei kaivella esiin?

P.S. Jos nyt joku aikoo kommentoida, että rekkaamattomia rotukoiria pidetään sekarotuisina, niin höpöhöpö. Tästä käsitteitä sotkevasta pöljyydestä olisi syytä päästä eroon. Jos kaksi havannankoiraa paritetaan, jälkeläiset ovat havannankoiria, on niillä paperit tai ei. Sen sijaan kannattaisi sanoa, että rekisteröimättömät rotukoirat rinnastetaan sekarotuisiin eli niitä kohdellaan kennelorganisaatiossa ja harrastuksissa kuten sekarotuisia koiria.