Jos kaikesta pitää leikata, niin kyllä me eläkeläisetkin voimme osallistua talkoisiin. Olen kirjoittanut aiheesta jo joskus viime keväänä, mutta kirjoitan uudestaan, koska aihe on taas tapetilla.

Eläkeläiset ovat tietenkin heterogeeninen ryhmä. On niitä jotka seisovat ruokajonoissa ja niitä, joiden eläkkeillä elättäisi koko suvun. Laajin ryhmä sijoittuu  tietenkin ääripäiden väliin. Tässäkin porukassa on paljon ihmisiä, jotka tulevat toimeen varsin mukavasti. On velaton asunto ja muuta varallisuutta. Jos terveyttä riittää, voi hemmotella itseään, reissata ja asua etelän lämmössä. Toki monet panevat hyvän kiertämään auttamalla taloudellisesti lapsia ja lapsenlapsia. Ne joilla on varaa, käyttävät myös yksityisiä palveluita lääkäreistä siivousfirmoihin, jolloin raha palaa kiertoon ja synnyttää työtilaisuuksia. Sitä paitsi eläkeläisetkin maksavat veroja. 

Varsin monilla eläkeläisillä olisi joka tapauksessa   varaa tinkiä elintasosta. Leikkaukset pitäisi kuitenkin toteuttaa niin, etteivät heikoimmin toimeentulevat joutuisi kärsimään. Ne joilla on huono eläke, ovat jo työuransa aikana joutuneet kituuttamaan. Olisi kohtuutonta, että he vielä eläkkeellä ollessaan saisivat tästä ikään kuin lisärangaistuksen. Solidaarisuutta työikäisiä kohtaan voi sen sijaan odottaa ja vaatia meiltä paremmin toimeentulevilta eläkeläisiltä.