Rakas kennelliitto näkyy päättäneen, että alle kolmivuotiaalle koiralle tehty polvitutkimus pitää uusia, jos sitä aiotaan käyttää jalostukseen. Kolme vuotta täyttäneen koiran tutkimus on voimassa sen loppuelämän ajan. Määräys koskee tietenkin vain rotuja, joiden PeViSassa on polvitutkimuspakko.

Mitähän tästä sanoisi?  Viisaampaa voisi olla sanomatta mitään, mutta yritetään. Ensimmäiseksi tulee mieleen, että  kasvattaminen alkaa olla kimuranttia. Mennäänkö määräyksien mättämisessä jo kohtuuttomuuksiin? Toiseksi tuntuu oudolta, että itse asiassa varsin harvojen rotujen kasvattajat joutuvat tämänkin määräyksen nielemään. Pikaisesti silmäillen vain parilla kymmenellä rodulla on polvien tutkimuspakko - vai olenko ihan puusilmä?

Sitten on se toinen puoli asiasta. Tälläkin käskyllä pitää olla jokin peruste, johon se nojaa. Onko siis havaittu, että nuorien koirien tutkimustulokset ennustavat heikosti niiden jälkeläisten polvien terveyttä ja että kolmen vuoden ikä on se rajapyykki, jonka jälkeen polvien tila on vakiintuneempi ja ennakoi luotettavammin niiden laadun periytymistä? Kaipa on.

Omista koiristani Tuiskun ja Pilvin polvet on tutkittu kaksivuotiaana ja Lunan vuoden ikäisenä; kaikki ovat 0/0 -polvisia. Tuiskun ristisidehän repesi 10-vuotiaana, ja siinä yhteydessä todettiin, että polvet luksoituvat. En todellakaan tiedä, missä vaiheessa sen polvissa on tämä muutos tapahtunut. Olisivatko ne kuitenkaan  olleet kolmivuotiaana olennaisesti huonommat kuin kaksivuotiaana?  Enpä usko. Ihan uteliaisuudesta pitää varmaan nuorimman eli Lunan polvet tutkituttaa jossain vaiheessa uudestaan, vaikka sillä ei jälkeläisiä tule olemaankaan.

Kennelliiton määräys ei tietenkään perustu muutaman koiran tutkimustuloksiin vaan laajempaan materiaaliin. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka laajaan  ja miten kattavaan rotuvalikoimaan. Miksi koko asiasta ei ollut mitään tietoa uusimmassa Koiramme-lehdessä vai enkö ole sitä huomannut? (Tarkistan, kun olen saanut tämän sepustuksen valmiiksi.) En löydä asiasta tietoa myöskään kennelliiton nettisivujen etusivulta!

Asia johon haluaisin tässä yhteydessä myös kiinnittää huomiota, on polvitutkimuksien laatu. Ymmärrettävästi mitään täysin eksaktia, tutkijasta riippumatonta  mittaria polvien laadulle ei  ole, mutta välillä kyllä hämmästyy tutkijakohtaisia eroja saman koiran tuloksissa. Valitettavasti tutkimuksen tehneen eläinlääkärin nimi ei näy jalostustietokannassa. Kontrolloiko kukaan (esim. kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta), onko tutkimustuloksissa tilastollisesti merkitseviä, eläinlääkärikohtaisia eroja tai päätyvätkö jonkun lääkärin tulokset tavallista useammin paneelin ratkottaviksi?

Niin tai näin, toivotan kasvattajille turnauskestävyyttä. Tulessa rauta karkaistaan jne. Olisiko määräysten viidakossa myös se hyvä puoli, että se jossain vaiheessa alkaa karsia joukosta niitä taloudellisen hyödyn tavoittelijoita, joita rotu ei oikeasti kiinnosta?