Ollaan taas siinä vaiheessa vuodenkiertoa, että eri sarjojen Finlandia-ehdokkaat on julkistettu. Kirjallisuuden harrastajaa kiinnostavat tietenkin eniten romaanit. Tämän vuoden ehdokasasettelu on yllättävä. Itse olen lukenut vain Tommi Kinnusen romaanin, ja muutamasta kirjailijasta en ole koskaan kuullutkaan.

Uusien tai "uusien" tekijöiden nostaminen esiin on virkistävää. Toisaalta on hieman yllättävää, että Kinnusen romaani on kuitenkin otettu tähän joukkoon ikään kuin edustamaan perinteistä laatua. Kinnunenhan on ollut ehdokkaana jokaisella romaanillaan. Saavutus sekin! Kustantajille on tietenkin tärkeää, että ennestään suosittujen kirjailijoiden teokset menevät kaupaksi ja tekevät tulosta. Joskus panostukset heidän mainostamiseensa tuntuvat ampuvan yli. Kohtuutonta hypetystä oli mielestäni esimerkiksi Jari Tervon Matriarkan mainostaminen. Tervo ja Matriarkka hyppäsivät silmille kaikkialla. Ajattelin silloin, että montakohan tuoreempaa tekijää olisi sillä rahalla saatu tuupattua vähän eteenpäin. Tervon lukijathan varmaan ostavat tervonsa ilman mainostamistakin.

Minulla on ollut tapana lukea kaikki Finlandia-ehdokkaat ja nimenomaan ennen palkinnon saajan ratkemista. On ollut hauska miettiä, kenelle itse antaisi palkinnon. Se ei tänä vuonna onnistu. Ann-Luise Bertellin teosta Heiman ei ole täkäläisessä kirjastossa ollenkaan, ja tuskin olisin ruvennut sitä ruotsiksi tankkaamaan, vaikka olisi ollutkin. Neljää muuta teosta tuskin ehdin saada kirjastosta, sen verran varauksia on edelläni. Pari voisin ostaa, mutta en kaikkia, ja ainakin tuo Heiman jäisi joka tapauksessa lukematta.. Saattaapa olla, etten tänä syksynä edes yritä kaahata läpi kaikkia Finlandia-ehdokkaita; ehtiihän ne lukea myöhemminkin.

Ehdokkaat:

Ann-Luise Bertell: HeimanRitva Hellsten: Raija; Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa; Anni Kytömäki: Margarita; Heikki Kännö: Runoilija; Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä. Voittajan valitsee kapellimestari Hannu Lintu. Mielenkiintoista!

(Lisäys 8.11. Muisti palailee pätkittäin. Kirkkaalla hetkellä juolahti mieleeni, että Kinnusen kolmas teos Pintti ei sentään ollut Finlandia-ahdokkaana, mutta Neljäntienristeys ja Lopotti olivat.)