Kirjoitin jokin aika sitten, että kirjoittajien kannattaisi uhrata muutama tovi ns. pilkun viilaamiseen. Aivan. Mutta hysterisoitua ei tarvitse. Kaikki kirjoittaminen ei ole niin haudanvakavaa. Relax! Esim. tässä blogissa on "virheitä", poikkeamia normeista ja suosituksista. En myöskään lue punakynä kädessä muiden ihmisten kirjoittamia tekstejä. On kuitenkin mielenkiintoista seurata, miten somessa krijoitetaan. Haitari on leveä. Jossakin kirjoitetaan täti-ikäisen mielestä aika rasittavaa teinixiä (tämä sana on varmaakin vanhentunut), toisaalla vahditaan ytllättävän tiukasti kirjakielen normien noudattamista: pyyhkeitä tulee herkästi, jos kappalejako puuttuu, yhdyssanavirheitä on runsaasti jne.

Somen yleistyttyä ihmiset kirjoittavat entistä enemmän ja useimmat hallitsevat erilaisia kirjoittamisen tapoja ja tekstilajeja. Ymmärretään, että puhekielen kirjoittaminen on jossakin yhteydessä ok ja jossakin ei tai ettei yksinkertaisia oikeinkirjoitusvirheitä vilisevä asiateksti vakuuta edes sisällöltään. 

Kaikkeen kirjoittamiseen ei  kannata suhtautua huolettomasti. Esimerkiksi säännöt ja ohjeet eivät voi olla monitulkintaisia, jopa käsittämättömiä. Sen välttämiseksi ei auta kuin viilata pilkkua :) Mutta hömppä on hömppää ja antaa kirjoittajalle liikkumavaraa.