Yksittäisiä paluumuuttajia on ollut jo pitkään, mutta viime viikolla lintuja alkoi jo tulla joukoittain. Kaikkihan eivät jää näihin maisemiin, vaan huilaavat ja jatkavat sitten kohti pohjoista. Lammella on runsaasti lokkeja. Ne odottavat puolen kilometrin päässä olevan järven avautumista; siitäkin on jo matala lahti ollut muutaman päivän ajan jäätön. Sorsat sen sijaan jäävät lammelle ja sinnittelevät sitten jäiden tuloon asti varsinkin, kun vanhustentalon asukkaat ja lapset ruokkivat niitä. Lammella on myös esim. telkkiä ja haapanoita, joita ei vielä näkynyt.

Myös rastaiden pääjoukot saapuivat viime viikolla. Niitä ei voi olla huomaamatta. Suurin osa niistä on räkättirastaita, eikä punakylkirastaskaan ole harvinainen. Mustarastaita sen sijaan näkee harvoin, jos ollenkaan. Laulurastaita pikemminkin kuulee kuin näkee, ja korva olikin tavoittavinaan jo laulurastaan äänen, mutta voin olla väärässäkin. Kiurunkin tunnistaa laulusta ja lentotavasta. Sitten oli joitakin hauskoja sirkuttajia, joita en tunnista, tänä aamuna kuitenkin vähemmän kuin eilen. Taisivat nousta siivilleen

Mökille oli palannut utelias ja rohkea punarinta. Varsinkin loppukesällä se tulee parin metrin päähän seuraamaan puutarhatöitä. Kaipa se tietää, että ruokaa saattaa olla tarjolla, jos maanpintaa esim. harataan. Vanhemmissa lintukirjoissa kerrotaan, että korppi on arka erämaiden lintu. Toisin on nyt. Korppeja on sekä puutahamökkien alueella että kaupungissa, jossa sentään ollaan kilometrin - puolentoista päässä ydinkeskustasta. Krrkook! kaikuu mökillä tämän tästä. Tikat puolestaan ovat pärisyttäneet jo muutaman viikon ajan katu- ja pihavalojen peltisiä suojakupuja. Luulisi sattuvan, mutta kukin tyylillään!

Lämpö edistää mutta kuivuus varmaan jarruttaa kasvien heräilyä. Krookukset sentään olivat kukassa kesämökin pihalla, mutta niitä oli tavallista vähemmän. Miksiköhän? Uusia mukuloita laitetaan joka syksy paikkaamaan mahdollisesti taantuneita kasvustoja. Krookukset eivät mielestäni kelpaa myöskään myyrille. Syksyllä tosin ennakoitiin runsasta myyrätalvea. Vai ovatko krookukset kylmänarkoja? En muista, että niiden päällä olisi miloinkaan ollut niin vähän lunta kuin tänä talvena.

Ihana lämpö on hellnyt meitä pääsiäisen viettäjiä. Yöksi emme vielä viitsi mökille jäädä. Kylmänkosteus hiipi nurkissa, koska lämmitys ei ole koko ajan päällä. Puutarha-alueellta ei myöskään saa vielä vettä, vaan käyttövesi on tuotava kaupungista. Mutta terassilla tarkeni eilen istua kahvikupposen äärellä ja miettiä, mitä uutta keksisi pihalle ja miten kohentaa entisiä viritelmiä. Hauskaa!

Kaupungissa itävät kesäkukkien siemenet ja mukulat. Pari pienempää runkoruusua on jo tuotu valoon ja leikattu, toiset kaksi käsittelen alkavalla viikolla.