Guido Knopp on kirjansa liepeen tietojen mukaan saksalainen professori ja monia palkintoja voittanut dokumentaristi sekä Saksan menestyneimpiä tietokirjailijoita. Hänen teoksensa Hitlerin naiset ja Marlene kulkeutui minulle luettavaksi sukulaishuushollista, jonne se oli tullut joululahjana. Suomennoskin on ilmestynyt jo vuonna 2005. (Mistähän alelaarista kirja oli löytynyt?) Alkuperäisteoksen julkaisuvuotta ei mainita. Haluaisinkin antaa asiasta sapiskaa kustantajille. Nykyään saattaa törmätä teokseen, jonka suomalaistakaan julkaisuvuotta ei mainita, vaikka julkaisuvuosi olisi joskus aika olennainenkin tieto. 

Knoppin teoksen naiset ovat Eva Braun, Magda Goebbels, Leni Riefenstahl, Winifred Wagner, Zarah Leander ja Marlene Dietrich. Marlene mainitaan jo kirjan nimessä sen vuoksi, että päinvastoin kuin muut, hän oli Hitlerin vastustaja, joka otti jo sodan aikana USA:n kansalaisuuden ja kiersi rintamalla viihdyttämässä amerikkalaisia sotilaita. Kaikki teoksessa esitellyt naiset ovat varsin tunnettuja henkilöitä, joista on varmaankin kirjoitettu elämäkertoja ja muutenkin rivi poikineen. Miksi siis vielä tämäkin teos? Enpä itse asiassa tiedä vastausta. Knopp suhtautuu toki kriittisesti näihin naisiin, mutta tuskin hän on ensimmäinen. Kuten niin usein, keskinen ongelma on, miksi nämä ihmiset kannattivat Hitleriä, mitä tiesivät natsien julmuuksista ja jos tiesivät, miksi eivät tehneet mitään niiden estämiseksi.

Vaikka jälkiviisaus on sitä imelintä viisautta, nämä ovat tietenkin tärkeitä kysymyksiä. Ne ovat tärkeitä paitsi historiallisessa katsannossa, myös siksi, että ongelma on pienemmässä mitassa keskuudessamme aina: mitä emme halua nähdä, miltä suljemme silmämme, minkä hinnan olemme valmiit maksamaan tai meidän on pakko maksaa oman tai läheistemme menestymisen tai turvallisuuden vuoksi? Loppujen lopuksi aika harvasta taitaa olla sankariksi. Valtaosa meistä  kuuluu joukkoon, joka "vain tottelee käskyjä" eikä halua tietää, miten naapurustossa ihmiset haihtuvat savuna ilmaan.