Rosita, noin 4½ kuukautta, on parin päivän ajan onnistunut olemaan sisäsiisti. Asia ei varmaankaan ole vielä kiveen hakattu, mutta hyvällä mallilla. Kesämökkioloissahan se on ollut lähes sisäsiisti melkein luovutusiästä lähtien. En kuitenkaan pidä varsinaisena sisäsiisteytenä sitä, ettei koira tee tarpeitaan sisälle, jos pääsee milloin tahansa (paitsi yöllä) ulos.

Rosita  on kuudes omistamani havannankoira, ja kaikki ne ovat olleet sisäsiistejä. Pieni kauneusvirhe oli toki Tuisku-vainaan merkkailu juoksuaikoina, jonka se omaksui joskus keski-iässä. Tuskin sekään olisi merkkaillut, jos olisi ollut ainoa koira. Asema lauman pomona sai sen  vähän pullistelemaan ja alleviivaamaan asemaansa. Keskimäärin havaneesit ovat olleet sisäsiistejä noin 6 - 8 kuukauden ikäisinä, joku myöhemminkin, ja jollekin on tullut myös taantuma: jo opittu taito on alkanut takkuilla mutta palannut sittemmin.

Kääpiökoirien onnahtelevasta sisäsiisteydestä puhutaan paljon ja väitetään, että ongelma pyritään myös lakaisemaan maton alle. Ehkä. Ilmeisesti on olemassa sekä rotu- että yksilökohtaisia eroja. Itse en löisi vetoa esim. chihun sisäsiisteyden puolesta, mutta moni chihun omistaja olisi varmaan kanssani eri mieltä. Havannankoiran pitäisi joka tapauksessa oppia sisäsiistiksi ainakin, jos se elää ainoana koirana. Se on minusta  peruslähtökohta tämän kääpiörodun suhteen.