No niin - helleviikko takana ja vaihteeksi kaupungissa 12 asteen lämmössä. On aikaa kertoa, mitä mietin puutarhakeinussa istuessani. Ajattelin, että kun nykyään puhutaan esineistä, joilla on tarina, sama koskee itse asiassa puutarhakasveja. Monet puutarhamökkimme pihan kasvit ovat peräisin mikä mistäkin, tosin perinnemökin pihan kautta tulleena. Perinnemökki on vanhempieni 40-luvulla ostama mökki, jonka me lapset olemme heidän kuolemansa jälkeen omistaneet perikuntana.

Ruusupenkin turveharkkoreunuksen raoissa ja vieressä kasvaa keltaista maksaruohoa ja komeaa maksaruohoa. Edellinen on peräisin vanhan pommisuojan yläpuolisilta kallioilta Kuopion Mölymäeltä. Milloinkahan sitä pihistettiin perinnemökille? En muista, mutta hyvin se on vuosikymmenien aikaan levinnyt perinnemökin kallionkoloihin. Jälkimmäinen puolestaan on peräisin isän tädin ihastuttavasta kaupunkipihasta, jollaisia ei enää ole. Tädin kuoltua talo ja tontti tietenkin myytiin ja tilalle rakennettiin kerrostalo.

Turvereunuksessa on myös kattomehitähteä, erään kukkapenkin päässä kiinanlyhtyä ja toisessa harmaamalvikkia. Kaikki nämä kasvit ovat peräsin Jaalasta tädin mummonmökin pihalta, joka oli hänen kuolemansa jälkeen siskon kesäpaikkana. Pari vuotta sitten hän luopui tästä mökistä.

Kiinanlyhdyn vieressä on kieloja ja vähän kauempana sireeni, jotka serkku toi Iisalmen Runnilta kesäpaikkana toimivan lapsuudenkotinsa tontilta. Tällä tontilla sijaitsi aikoinaan äidin lapsuudenkoti. Sen sijaan toisen serkun Roomasta tuoma aganthus ei selvinnyt talvesta - ymmärrettävästi!

Tontin vieressä olevan puron/ojan penkalla ja myös saksankurjenmiekkojen seurana on iristä perinnemökin lahdukasta. Suoraan perinnemökiltä ovat tulleet myös molemmat juhannusruusut, alun perin ihan kaupasta ostetun taimen jälkeläiset. Penkissä on myös valkoista kellokukkaa, joka on muunnelma sinisestä ja jonka nimeä en ikinä muista. Peurankelllo? Se on joka tapauksessa peräisin ensimmäisen rivarikämpän pihasta. Sieltä on peräisin myös tuoksuvatukka, jota tosin on tontin liepeillä muutenkin.Suopayrtti puolestaan on peräisin toisen rivarin pihasta. Sen viressä on kultapalloa (?), jota  nimitämme Annikin kukaksi syystä, että se on peräisin erään jo edesmenneen Annikin kotitalon pihasta Vehmersalmelta.

Lipputangon juurella ja tienpenkassa on valkovuokkoja ja yksi sinivuokkotupsu. Alkujaan ne ovat peräisin siskon kerrostaloasunnon pihasta: vanha pappa oli istuttamassa niitä pihan kukkapenkkiin; olivat kuulemma peräisin heidän omakotitalonsa pihalta. Pappa antoi siskolle muutaman tupsun. Valkovuokot ovat menestyneet perinnemökillä hyvin.

Pienessä yrttimaassa kasvaa mm. ilmasipuleita. Ne on saatu serkulta, joka on tuonut ne kesämökiltään Pielavedeltä, jonne niitä on siirretty hänen lapsuudenkotinsa pihalta. Tässä pihapiirissä sijaitsi isäni lapsuudenkoti. Sinne  ilmasipulit oli saatu Joutsenosta tädin puutarhasta. Tädin mies oli tehtaanjohtaja mutta myös innokas puutarhaharrastaja, jonka isä puolestaan oli Suomessa asuava ruotsalainen ammattipuutarhuri. Myös iisoppi ja laventeli, jonka ei kai pitänyt talvehtia (?), ovat onnistuneesti siirtyneet perinnemökiltä uuteen ympäristöönsä.  Ja tarkkaan ottaen sieltä ovat peräisin myös ketoneilikat ja  sammal, jota on yritetty saada juurtumaan turveharkkoihin. Tämän operaation olen saanut aikaisemmin onnistumaan rivarin pihassa. Saa nahdä, miten nyt käy.

Muutama kasvi on jo  saatu ryhmäpuutarha-alueelta naapureilta, mutta se onkin sitten toinen story.