Vakiolenkillämme lammen rannalla on kuulunut usein ikään kuin pienen koiran haukkumista: yap, yap. Kerran  sitten rupesin ihmettelemään, miksi ääni kuuluukin ylhäältä. Ehkä asialla on esimerkiksi naakka. Tähyilin ylös ja huomasin, että puissa istui pari varista ja harakkaa, mutta naakkoja ei näkynyt. Eikä ollut tarviskaan. Kohta nimittäin selvisi, että "haukkuja" on harakka. Mutta onko haukkuminen harakan normaali varoitusääni vai osaavatko harakatkin matkia kuulemiaan ääniä? Sitäpä en tiedä, mutta valppaasti linnut vahtivat koirien ja vissiin myös ihmisten liikkeitä. Kesällä oli variksilla pesä jossain lähistöllä. Eipä tarvinnut monta askelta ovelta ottaa, kun puunlatvassa istuva vahtivuorolainen kailotti kovalla äänellä varoituksen: kraak, kraak, kraak! Nyt sitten saamme usein kuulla tämän yap-tervehdyksen. Aika hupaisaa ottaen huomioon, että liikun kolmen pienen koiran kanssa. Aivan kuin harakka ajattelisi, että haukunpa nyt noille koirille. Sitähän se ei tietenkään tee, ymmärrän, siis ajattele.

Sitten se naapurin sheltti. Taustaksi kerron, että kannan polvivaivaisen Tuiskun sylissä sopivalle paikalle tekemään tarpeitaan. Sillä on nimittäin kamala vimma pyrkiä tarpeilleen mahdollisimman vaikeapääsyisiin  paikkoihin, mikä tuskin tekee hyvää polvelle. Toimituksen jälkeen se kyllä saa jatkaa matkaa omin jaloin. No, olinpa taas kerran menossa Tuisku sylissäni iltapissille, kun nurkan takaa luoksemme syöksyi hirveästi haukkuva koira, joka lisäksi hyppi minua vasten ulottuen jonnekin vyötärön korkeudelle. Säikähdyksestä toivuttuani huomasin, että siinähän on sentään "vain" naapurin sheltti, jota ulkoilutetaan irrallaan. Toki omistaja pyyteli anteeksi saatuaan koiransa lopulta taluttimeen.

Eilen sama toistui. Nyt paloi minulta jo päreet. Omistajalle en tosin sanonut mitään, mutta koiralle karjaisin aika tiukasti, mikä saikin sen väistymään kauemmas. Anteeksipyyntöjä sateli. Joopa joo. En ymmärrä tällaisia koiran omistajia yhtään. Ensinnäkin järjestyslaissa sanotaan selvästi, että koirat on taajama-alueilla pidettävä kytkettyinä. Minulla ei kuitenkaan ole mitään sitä vastaan, että koira on irti, jos se on niin hyvin koulutettu, ettei siitä ole harmia tai vaaraa muille ihmisille tai koirille. Mutta jos koira ei tottele omistajaansa ollenkaan vaan hyppii ihmisiä vasten, niin irtipito on ehdottomasti NOT.

Sanonpa vielä, että mielestäni koiran TÄYTYY saada liikkua myös vapaasti ilman kahlitsevaa talutinta, mutta sitä varten koira pitää kouluttaa hyvin tai valita irtipidolle sopiva paikka.