Olen varmaankin vannonut, että en kirjoita tästä asiasta uudestaan ja uudestaan. Näköjään turhaan. Ehkä minun on hyväksyttävä, että tulen jauhamaan asiaa maailman tappiin saakka.

Miksi siis pentu, jonka vanhempia väitetään puhdasrotuisiksi, jätetään rekisteröimättä, vaikka valtaosa pennuista nimenomaan Suomen kaltaisen koirakulttuurin maissa rekisteröidään. Syitä ovat esimerkiksi seuraavat:

1. Pentueen vanhemmille ei ole tehty niitä rodussa vaadittavia, Pevisa-ohjelman (=perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustaminen) mukaisia terveystutkimuksia, jotka ovat rekisteröinnin ehtona.

2. Tutkimukset on tehty, mutta toiselta tai molemmilta vanhemmilta on löytynyt sairaus tai vika, joka estää Pevisa-ohjelman vuoksi pentujen rekisteröinnin. 

3. Kasvattaja on toiminut tavalla, jonka vuoksi Suomen kennelliitto on asettanut hänet rekisteröintikieltoon.

4. Kasvattaja ei halua hyväksyä kennelliiton kasvattajasitoumuksen velvoitteita ja vastuuta eikä sen vuoksi ole allekirjoittanut kasvattajasitoumusta.

5. Toinen tai molemmat pentujen vanhemmista ovat sekarotuisia tai rekisteröimättömiä tässä esitettyjen syiden vuoksi, jolloin niiden pentujakaan ei voi rekisteröidä. 

6. Kasvattaja on pennuttanut narttua liian tiheästi, jolloin pentuetta ei saa rekisteröityä; tällöin kasvattaja jättää ns. välipentueen rekisteröimättä. 

7. Nartulla on jo teetetty niin monta pentuetta, ettei sen uusia pentueita enää voi saada rekisteriin. Kun pentueita ei rekisteröidä, esimerkiksi pennun ostaja ei voi mistään saada selville, kuinka monta pentuetta nartulla on jo teetetty.

8. Narttu on niin vanha, ettei sen pentuja enää rekisteröidä. Jos narttu itsekin on rekisteröimätön, ostaja ei mistään voi saada selville, minkä ikäinen koira on.

9. Kasvattaja ei maksa kasvatustyöstä saamistaan tuloista veroa eikä sen vuoksi halua, että pentueet näkyvät kennelliiton julkisessa tietokannassa. (Aivan, usein on vaikea saada sinne viivan alle jäämään mitään, varsinkaan jos tavoitteena on laatu, eikä välttämättä ole tarkoituskaan saada. Mutta ei siitä nolla- tai miinustuloksesta  tartte verojakaan maksaa.)

10.  Pennut eivät edes ole niiden vanhemmiksi väitettyjen koirien jälkeläisiä vaan tuontipentuja, pahimmillaan salakuljetettuja, ulkomaisista pentutehtaista.

11. Kasvattaja kaivaa rusinat pullasta. Hän tuottaa muiden kasvattamien koirien pohjalta rotukoiria mutta ei osallistu omalla panoksellaan ja vastuullaan rodun kehittämiseen eikä edes tason ylläpitämiseen, koska hänen rekkaamattomat koiransa ovat ulkona rodun kokonaisuudesta, ns. geenipoolista.

Käsi sydämelle sinä rekisteröimättömän pennun ostoa harkitseva: mikä tai mitkä yllä olevista kohdista voit hyvällä omalla tunnolla jättää ottamatta huomioon, jos mielestäsi rakastat koiria ja haluat  ylläpitää niiden  hyvinvointia ja edistää hyvää koiranpitoa? Jos et halua, miksi edes harkitset koiran hankkimista?

P.S. Joissakin roduissa on muita tavallisempaa, että asiallisetkaan pennut eivät ole rekisterissä. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi ns. reppumiesten metsästyskoirat ja "oikeissa töissä" olevat rekikoirat. Kääpiökoirat eivät tähän porukkaan kuulu. Niiden kohdalla jos missä pitäisi hälytyskellon soida päässä silloin, kun  on tarjolla rekkaamattomia pentuja ja milloin mitäkin "rakkauslapsia". 

P.S. Tämä juttu oli blogissa joo viime viikolla. Poistin jutun, koska aioin vähän laajentaa sitä. En viitsikään, joten palautan tämän lähes alkuperäisessä asussaan.