Susanna lähetti kommentin rekisteröimättömiä havannankoiranpentuja koskevaan juttuuni. Vastaan tähän.

Hämmästyin ennen kaikkea sitä, että et edes tiedä , voisiko pentueesi saada EJ-rekisteriin. Mitä järkeä on ryhtyä pennuttamaan koiraa ilman perustietojakaan? Ota ihmeessä Kennelliitosta selvää, voisiko. Koiranhan voi tietyin ehdoin saada siirrettyä EJ-rekisteristä normaaliin FI-rekisteriin. En tiedä, olisiko tämä juuri sinun pentueesi kohdalla mahdollista, mutta miksi et järjestäsi pentujesi omistajille tätä vaihtoehtoa, jos sille ei ole esteitä. Pentueen rekisteröiminen on helppoa ja halpaa. Vaikka rekisteripapereita ei koskaan "tarvitsisi", ei niistä haittaakaan ole! Ne eivät myöskään estä koiraa viettämästä leppoisaa kotikoiran elämää, jollaista valtaosa rekisteröidyistä koiristakin viettää.

Oma lukunsa on sitten se, miksi pentuettasi ei saa normaaliin FI-rekisteriin. Puuttuuko pentujen vanhemmilta silmäpeilaus ja polvitutkimus, jotka ovat nykyään havannankoirien rekisteröinnin ehtona vai onko jommaltakummalta vanhemmalta löytynyt peilauksessa rekisteröinnin estävä silmäsairaus?

Lupaat, että pennut saavat mukaansa sukutaulun. Kiva. Tällaisen sukutaulun voi toki kuka tahansa kirjoittaa tai tulostaa Kennelliiton jalostustietokannasta, vaikka ei edes omistaisi koiraa. Varsinaista merkitystähän sillä ei ole.

Suomessa on tuhansia kasvattajia, jotka kasvattavat yli 50 000 rekisteröityä pentua vuodessa. On itsestään selvää, että kaikki pennut eivät voi olla huippulaatuisia. Kaikki eivät välttämättä tavoittele laatua, ja huolellisesti harkitustakin yhdistelmästä voi olla tuloksena sutta ja sekundaa, kasvattajan suureksi pettymykseksi ja omistajan harmiksi. Mutta jos löydät jalostustietokannasta moittimisen aiheita, niin nythän sinulla  on  tilaisuus osoittaa paremmuutesi näihin tumpeloihin verrattuna. Kanna vastuusi: rekisteröi pentusi; ole valmis ottamaan vastaan kritiikkiä; sitä kautta pääset myös iloitsemaan onnistumisesta.