Olen muutamaankin kertaan vannonut, että en kirjoita tässä blogissa enää ikinä säästä. Että jos en muuta jutun juurta keksi, niin antaa olla. Joo. Vannomatta paras...

Joulua edeltävällä viikolla, olisiko ollut torstaina ja perjantaina, satoi 5 - 10 cm lunta. Hienoa, saatiin sittenkin valkea joulu, uskoimme, vaikka sääennusteet olivatkin ikäviä - ja oikeassa. Sunnuntaina alkoi sataa vettä. Ei mitään alijäähtynyttä tihkua tai sumusta tiivistyvää vihmaa vaan oikeaa vettä. Vettä on satanut päivittäin tähän saakka. Esimerkiksi lauantaina oli lisäksi 6,5 astetta lämmintä. Lunta ei tietenkään ole, ei ollut enää joulunakaan. Sen sijaan on kuraista ja poikkeksellisen pimeää. Kun eletään muutenkin vuoden pimeintä aikaa, kun taivas on pilvessä ja on sumuista ja/tai sateista ja kun märkä, musta maa ja asvaltti imee kaiken vähäisenkin valon, niin eipä paljon naurata.

Tähän vuodenaikaan pitäsi turkkikoiran kanssa olla kaikkein helpointa: ulkoillaan hohtavilla hangilla ja koira tulee ulkoilun jälkeen kotiin yhtä puhtaana kuin on ulos lähtenyt. Vaan ei nyt. Pesin tietenkin koirat jouluksi. Pitäähän niiden olla jouluna sieviä ja kirjaimellisesti sylikoiriksi sopivia! Pesua seuraavasta päivästä lähtien olemme kuitenkin tarponeet kurassa. Paikoitellen on vielä tähteellä järkyttävän liukasta iljannetta. Jalkakäytävillä puolestaan on tuhti kerros teräväsärmäistä hiekoitusmursketta, epämiellyttävää koirien tassuilla kuljettavaksi, oletan. Nurmikot ovat litisevän märkiä,  joten niistäkään ei juuri ole pelastukseksi ulkoiluongelmiin. Eilen läksin oikaisemaan  alakoulun urheilukentän poikki. Siinä ehti jo olla luistinrata, joka on tietenkin sulanut. Pinta näytti kovalta ja sellainen se alkuun olikin, mutta keskemmältä niin liestynyt, että koirat upposivat liejuun nilkkojaan myöten. 

Tällaisilla keleillä käy kateeksi ihmisiä, joilla on kuraeteinen. Olen nähnyt sellaisen  pesupaikan jopa erään tuttavani uudehkon kerrostaloasunnon ala-aulassa. Vähän kyllä ihmettelen, eikö vesi todellakaan roisku ritilän ulkopuolelle, jos siinä huuhtelisi koiraa. Ehkäpä siinä ei ole tarkoituskaan putsata koiria? Mutta kun kuraeteistä ei ole, ei auta kuin huuhdella koirat omassa kylppärissä ja pestä sitten se kurainen kylppäri. Ja muutaman tunnin kuluttua lähdetäänkin uudestaan ulos. No joo, yritän kyllä junailla ulkoilutukset siten, että tehdään yksi oikea lenkki ja kaksi piipahdusta, joiden jälkeen riittää jalkojen ja mahanaluksen pyyhkiminen rätillä.  Ja olisihan koirilla kurahaalarit, kun niitä vain viitsisi käyttää. 

Nyt on luvassa torstaiksi yksi (1) miinusaste. Oi että!