Eduskunta sai aikoinaan käsiteltäväksi kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin eutanasian sallimista. Allekirjoitin itsekin tämän aloitteen. Ehdotus oli mielestäni harkiten ja tasapainoisesti laadittu. Aloite synnytti tietenkin kirjavan keskustelun. Monista puheenvuoroista näki, ettei alkuperäistä aloitetta ollut edes luettu vaan keksittiin järjettömiä argumentteja, jotka eivät mitenkään perustuneet tähän kansalaisaloitteeseen. Esimerkiksi, että kun annetaan pahalle pikkusormi, se vie koko käden: aletaan kaasuttaa hengiltä vammaisia ja vaikeahoitoisia vanhuksia! Tai että perintöä kärsimättömästi odottavat jälkeläiset saavat käsikassaran, jolla pääsee mummusta eroon. 

Aloitetta ei eduskunnassa hyväksytty, mutta asiaa selvittelemään perustettiin työryhmä, jonka työn tulokset julkistettiin jokin aika sitten. Työryhmä ei päässyt yksimielisyyteen juuri mistään eikä ainakaan eutanasian sallimisesta. Sen sijaan vaadittin saattohoidon tehostamista kuten aina tässä yhteydessä. Saattohoitoa on varmaankin mahdollista kehittää, mutta se ei ole ratkaisu. Sen tietävät parhaiten saattohoidetut mutta elämänsä viimeiset viikot sietämättömistä tuskista kärsineet ihmiset ja heidän omaisensa, jotka ovatkin julkisuudessa puolustaneet eutanasian sallimista. Tänään Ilta-Sanomat julkaisi viiden omaisen kertomukset (is.fi). Toivon hartaasti, että varsinkin eutanasian vastustajat lukevat nämä kertomukset. Esko Seppänen tiivistää  osuvasti: - Jokaisella pitää olla oikeus päättää itse, haluaako eutanasian. Ne, jotka ovat valmiita kärsimään, voivat päättää asiasta omasta puolestaan, mutta heillä ei ole oikeutta päättää asiasta muiden puolesta.

Lämpimät kiitokset ja voimia näille rohkeille ihmisille, joiden omaisia ei voi enää auttaa mutta jotka omaistensa kohtalosta kertomalla toivottavasti raivaavat tietä eutanasian sallimiselle. 

Kertaan alkuperäisen eutanasia-aloitteen olennaiset seikat: 1) Eutanasia olisi sallittu vain tietyissä, lääketieteellisin kriteerein tiukasti rajatuissa tapauksissa. 2) Eutanasia perustuisi aina kuolinapua toivovan omaan, selkeästi ilmaistuun tahtoon; kahden ulkopuolisen henkilön pitäisi todeta tämä tahto. 3)  Eutanasiassa avustaminen olisi lääkärille vapaaehtoista; ne joiden etiikka ei eutanasiaa sallisi, eivät sitä myöskään joutuisi tekemään.