En juuri viitsi katsoa vaalitenttejä. Maikkarin tenttiä jaksoin seurata ehkä varttitunnin. Tentit eivät kiinnosta syystä, että en kuitenkaan valitse ehdokasta tentin perusteella. Puolueen puheenjohtajan satunnaisella onnistumisella tai epäonnistumisella ei ole merkitystä, ja puolueiden kanta eri asioihin on tullut selväksi jo aikaisemmin, joten tentit ovat enimmäkseen tyhjäkäyntiä.

Enemmän merkitystä on vaalikoneilla, mutta lähinnä yksittäisten kysymysten suhteen. En esimerkiksi äänestä ehdokasta, joka vastustaa eutanasian sallimista, vaikka tämä kysymys ei olekaan kokonaisuuden kannalta olennainen. Vaalikoneita on kuitenkin hauska näpytellä ja ihmetellä, millaisia ehdokkaita systeemi suosittelee. Minulle on tarjottu mm. kristallipuolueen ja liberaalien ehdokasta. Niinpä päätin sitten katsoa eduskunnan ulkopuolisten pienpuolueiden vaalitentin ihan uteliaisuudesta. Tentti olikin mielenkiintoinen ja viihdyttävä.

Porukka oli kirjavaa, ja sen saattoi mielessään jakaa hörhöihin ja asiallisiin. Se on kuitenkin sanottava, että kaikilla oli johonkin asiaan tolkullinen kanta, mikä  yllätti myönteisesti. Olin siis ollut ennakkoluuloinen. Kaikesta en tietenkään ollut kenenkään kanssa samaa mieltä. Parasta tentissä oli oikeastaan se, että pienpuolueiden edustajilla ei (?) ole mitään menetettävää eikä heidän näin ollen tarvitse puhua kieli keskellä suuta ja toistaa vanhoja mantroja. Pienpuolueet vaikuttavat tuoreilta senkin takia, etten tiedä niistä juuri mitään.

Asiallisen siiven parhaimmistoa oli mielestäni liberaalien edustaja tai oikeammin puolueen ohjelma. Onpa  puolueen kanssa samaa tai eri mieltä, arvostan sitä, että  asioihin on paneuduttu. Kommunistien edustaja vaikutti kokeneelta kehäketulta ja puolusti selkeästi omaa ideologiaansa. Eniten vaikeuksissa olivat mielestäni Feministisen puolueen ja Piraattipuolueen ja   Valta kuuluu kansalle -puolueen edustajat. Kaikkia kolmea kenties jännitti,  ja puheenvuorot jäivät vaisuiksi.

Avoimen puolueen puheenjohtaja herätti huomiota jo pukeutumisellaan, mikä oli varmaan tarkoituskin. Puolue aikoisi hankkia miljardeittain rahaa ydinpolttoaineen säilytyksellä Suomen kallioperässä. Just. Eläinoikeuspuolueen edustaja vaikutti terävältä mutta takakireältä yhden asian ihmiseltä, joka tylytti sinimustien edustajaa ja myös YLEä: miksi sinimustat saa esittää rasistisia mielipiteitään parhaaseen katseluaikaan? Säikähdin, että nyt menee Sannikka kipsiin, mutta tälla kertaa kantti kesti.

Kun puolueita on peräti 13, käytettävissä oleva aika puoluetta kohden on tosi rajallinen eikä varsinaisia keskusteluja juuri ehditä käymään. Lappuäänestyksissä aikaa meni enemmistön luettelemiseen, kun vähemmistö olisi ollut nopeammin todettavissa. Kokonaisuutena ottaen Sannikka selvisi ei niin helposti hallittavasta tentistä hyvin.