Männä vuodelta jäi mieleeni lyhyt kommentti lehden yleisönosastossa. Tarkkaa sanamuotoa en muista, mutta sisällön kyllä: Äiti kertoi, että hänen lapsensa pelkää koiria ja sen vuoksi hän toivoo, että vastaan tuleva pienen koiran omistaja ottaa aikaisemmin flexin lyhyemmälle.

Tottahan ensin ajattelin, voisiko kyse olla minusta, ovathan pienet koirani, havaneesit, välillä flexissä ja liikun usein läheisen päiväkodin ohi. Tuleeko minua suht säännöllisesti vastaan joku kuvaukseen sopiva parivaljakko? Eipä muistunut mieleen, mutta tuskin heitä tunnistaisin, vaikka tulisikin.

Tuo äipän kommentti ei kuitenkaan jäänyt mieleeni ensisijaisesti syystä, että se voisi teoriassa koskea itseäni vaan siksi, että se oli minusta omituinen. Ensinnäkään siinä ei mainittu mitään paikkakuntaa, puhumattakaan tarkempaa paikkaa, missä hän liikkuu. Lehteä jossa kommentti julkaistiin, luetaan laajalla alueella. Siellä on varmaan satoja flexissä liikkuvia pieniä koiria. Sitä paitsi kaikki eivät tietenkään  tilaa tai edes muuten lue tätä lehteä, joten kommentti ei heitä tavoita. Eivätkä kaikki tilaajatkaan lue yleisönosastoa joko ollenkaan tai joka päivä. 

En ymmärrä, miksi tämä äityli ei näin ollen voi kertoa asiaansa suoraan sille vastaan tulevalle koiran taluttajalle. Rähjätä ei tarvitse eikä kannata. Jos koiranomistajan pinna ei kestä asiallista toivetta, niin se on hänen häpeänsä. 

Rehellisyyden nimessä totean, että ajattelin tästä äiskästä muutaman kitkeränkin ajatuksen: Siinä taas joku hysteerikkö tartuttaa omaa koirapelkoaan lapseen. Koska kyse ei ollut siitä, että koira yrittäsi purra tai edes haukkua lasta, eikö voisi vain eleettömästi ohittaa koiran, joka jossain vaiheessa - mutta äidin mielestä siis liian lähellä lasta - kuitenkin otetaan lyhyeen hihnaan. Kilttiä lapsiystävällistä koiraa - jos se sellainen sattui olemaan - voisi omistajan luvalla pysähtyä jopa tervehtimään ja saada tuntumaa siihen, ettei koira niin pelottava olento olekaan. Erään kasvattini omistaja kertoi aikoinaan, miten heidän havannankoiransa poisti koirapelon naapurin lapselta. Satunnaisesti vastaan tulevalla koiralla ei voi tällaista vaikutusta olla, mutta askeleen oikeaan suuntaan senkin kanssa voisi ottaa.