Ostin joskus loppusyksystä sellaiset kenkiin laitettavat nastat, kuminen systeemi, jossa 9 nastaa. Muistaakseni hankin ne Lidlistä; joka tapauksessa ne ovat merkkiä Shoe Spikes. Viime viikolla ne sitten olivat muutaman kerran käytössä. Tulos: kummankin kengän 9 nastasta irtosi 5 (viisi!). Minulla on ollut tällaisia nastoja aikaisemminkin, ja niillä on saanut kävellä koko talven ilman, että irtoaisi kuin korkeintaan nasta tai pari.

Olen käyttänyt  erilaisia liukuesteitä siitä saakka, kun aikoinaan liukastuin ja iskin takaraivon maahan. Ilmeisesti olisi voinut käydä pahasti, jopa tosi pahasti, mutta onneksi ei käynyt kuinkaan. Koirien kanssa tietenkin olin liikkeellä ja laskeuduin jyrkkää rantatörmää, kun jalat lähtivät alta: ohuen lumikerroksen alla oli jäätikkö. Tiesin sen, mutta kaaduin silti! Päässä oli kerrankin pipo ja toppatakissa paksu huppu ja siinä karvareunus. Huppu taittui kaksinkerroin takaraivon alle vaimentamaan iskua. Luultavasti paljon hyötyä oli siitäkin, että jouduin eräänlaiseen heiluriliikkeeseen: pää ja yläruumis liukuivat pitkin mäkeä ja jalat heilahtivat kohti taivasta. Niinpä pää ei kokenut niin voimakasta äkkipysäystä kuin mihin se tasaisella maalla kai olisi joutunut.

Ensimmäinen ajatus heti liikkeen pysähdyttyä oli, että pitää kääntyä kyljelleen, ettei tukehdu kieleen, jos taju lähtee. Siinä sitten vähän aikaa makasin ja odotin, että horisontti lakkaa keinumasta, jonka jälkeen nousin varovasti istumaan, siitä seisomaan ja otin kokeeksi pari askelta. Koska se ei tuntunut aiheuttavan mitään ongelmia, kävelin hitaasti lähellä olevaan kotiin. Ja sepä siitä!

Jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä ollut järkevää käydä lääkärissä, ainakin sen vuoksi, että olisi jäänyt jotain mustaa valkoiselle tällaisesta tapaturmasta. Mutta joo, tämäkin asia piti oppia kantapään kautta.