Kaikki mitä rakastin (2007) on ensimmäinen suomennettu Siri Hustvedtin romaani. Alkuteos on kuitenkin ilmestynyt jo vuonna 2003. Aikaisemmin olen lukenut Hustvedtin teoksen Lumous ja todennäköisesti kommentoinutkin sitä tässä blogissa. 

En aluksi innostunut Lumouksesta, ja samalla tavalla kävi myös tämän teoksen kanssa. NYKin taiteilija- ja älykköpiirien ihmissuhdesotkuja ja filosofointia, mitäpä se takametsien tyttöä hetkauttaisi. Mutta kun sain luettua ensimmäiset 100 sivua, tarina lähti vetämään. Lopulta kirjaa ei voinut joutohetkinä jättää kädestään vaan se oli saatava luetuksi mahdollisimman pian; muut kesken lukemisen olevat kirjat jäivät syrjään. Tämä on pettämätön hyvän kirjan tuntomerkki.

Teoksen kertoja on taidehistorioitsija Leo Hertzberg, joka ostaa Bill Wechlerin teoksen. Siitä alkaa Leon ja Billin elämänmittainen ystävyys, jonka jakavat myös heidän perheensä.Ympärillä kihisee New Yorkin taidemaailma, sen säälimätön kilpailu median,  galleristien, kriitikoiden ja rahakkaiden ostajien huomiosta ja suosiosta. Kuka on nousussa, kenestä tulee "nimi", kuka ei pääse koskaan esille tai unohdetaan. Millaisia keinoja tässä kilpailussa saa käyttää? Missä kulkee raja vai onko sitä olemassa? Mikä on taidetta ja mikä ei ole? Näitä rajoja kokeilee performanssitaiteilija Teddy Giles, jonka vaikutuspiiriin Billin  poika Mark ajautuu. Markilla on ongelmansa, joita aikuiset yrittävät hartiavoimin ratkoa. Turhaan.

Rakkaus rakoilee mutta ystävyys kestää ja kantaa. Sekä Leon että Billin avioliitto kariutuu, mutta Billin uusi vaimo Violet kutoo miesten välille siteen, joka kestää kuolemankin. Se kuitenkin haurastuu, kun käy ilmi, että Leon sitoutuminen saa voimansa rakkaudesta, Violetille kyse on vain ystävyydestä.

Hustvedtin teos on niin monitahoinen ja -tasoinen, että olen raapaissut siitä tässä vain pintaa. Se on niitä kirjoja, joista on vaikea kirjoittaa juuri runsaudenpulan vuoksi. Tuntuu, että aina on jotain olennaista sanomatta. Niinpä en edes yritä, mutta suositellen omakohtaista tutustumista tähän vaikuttavaan teokseen.