Benazir Bhutto oli Pakistanin PPP-puolueen johtaja ja pääministeri, joka tapettiin, kuten aikaisemmin myös hänen isänsä  Zulfikar Ali Bhutto ja kaksi veljeään. Benazir Bhutton jälkeen puolueen johtoon valittiin hänen nuori poikansa.  Mm. Harvardissa ja Oxfordissa opiskelleen Bhutton poliittinen ura oli värikäs. Hän oli ihalitu mutta myös kiistelty hahmo mm. korruptiosyytteiden vuoksi. Teoksensa Sovinto (2008) Bhutto sai valmiiksi vähän ennen kuolemaansa.

Mistä sovinnosta Bhutton teoksessa on kyse? Ensinnäkin Bhutto esittelee laajasti islamin eri lahkojen taustoja ja on käsittääkseni sitä mieltä, että lahkot (sunnit, shiialaiset, wahhabiitit jne.) voisivat jo unohtaa historialliset erimielisyytensä, aseellisista taisteluista puhumattakaan, ja ryhtyä katsomaan eteenpäin. Bhutto myös vastustaa näkemystä lännen ja islamilaisen maailman väistämättömästä törmäyksestä ja haluaa uskoa sovintoon tässäkin asiassa.

Bhutto hakee näkemyksilleen huolellisesti tukea Koraanista, olipa kyse sitten demokratiasta, naisten asemasta, ajattelun ja tiedon hankkimisen vapaudesta tai terrorismista. Se on ymmärrettävää. Bhutton  tavoitteena on todistaa, että islamilaisen maailman modernisaatio on mahdollinen luopumatta uskonnon periaatteista, kunhan Koraanista poimitaan sopivat kohdat ja  tulkitaan sitä "oikein". Maallistunut länsimaalainen ei voi olla ajattelematta, että onneksi täällä ei tarvitse löytää Raamatusta oikeutusta joka asialle. Toki niitäkin on, jotka näin haluaisivat menetellä.

Bhutton huolena on islamisen maailman putoaminen kehityksen kelkasta. Hän esittelee mm. yliopistojen määrää  ja laatua lännessä ja islamilaisissa maissa sekä vertaa eri maiden kansantuloa. Hän oli ehtinyt  havaita Kiinan, Intian ja eräiden muiden maiden ripeän kehityksen  ja taloudellisen vaurastumisen. Bhutto kannattaa demokraattista hallintotapaa ja pitää Indonesiaa  suhteellisen onnistuneena esimerkkinä demokratiasta  islaminuskoisessa valtiossa.  Hän haluaa kumota sen käsityksen, että demokratia olisi vain länsimaista, islamilaiseen maailmaan soveltumatonta tuontitavaraa.

Tällä hetkellä ei ainakaan Bhutton kotimaan Pakistanin tilanne  vaikuta ruusuiselta, eikä varmaa ole sekään, millaiseksi kapinoista kärsivien maiden kuten Egyptin, Tunisian,  Libyan jne. tilanne kehittyy. Parasta voi toivoa, pahinta pelätä.