Aloitan vähän kauempaa. Seisoin muutama vuosi sitten katselemassa havannankoirien junnuluokan narttujen  kehää. Vierestä lähti jokin minulle tuntematon koira, kulki rivistöön, jossa kolme muuta jo odotti ja asettui paikkalleen. Sanoin vieressä seisovalle siskolle, että tuo voittaa. Mielipide tuli selkäytimestä sen kummemmin harkitsematta, mutta niin kävi. Se voitti junioriluokan, oli sitten PN ja vieläpä ROP. Samana vuonna tästä koirasta tuli JV-2016 ja viime sunnuntaina Messarissa V-2019. Sillä lailla! Myös Rositan kasvattajalta oli taas estradilla uusi kyky, joka oli  pentuluokan VSP. Onnittelen!

Havannankoiria tuomaroivat  Messarissa Markku Kipinä ja Veli-Pekka Kumpulainen, ja reippaasti tuomaroivatkin. ERI:ä ja SA:ta ei tyrkätty kaikille vaan asteikolta löytyivät niin EH kuin H:kinNiin sitä pitää. Jos tuomari palkitsee lähes kaikki koirat ERI:llä,  hän oikeastaan kertoo, ettei osaa erottaa ainakaan tästä rodusta, millainen koira on erinomainen ja millainen ei.

Katsoin televisiosta sunnuntain loppukilpailuja. Hämmästyin taas kerran tv-toteutuksen kömpelyyksiä. Pahinta on, etteivät koirat näy kuvassa vaan edessä on esimerkiksi ihmisen jalat, telttatuoli tai sijoitusta osoittavat isot numerot. Eikö kameroiden sijaintia ja kuvakulmia todellakaan tarkisteta etukäteen ja myös  kerrota ihmisille, mihin heidän pitää sijoittua. Esimerkiksi kun palkittiin vuoden veteraaneja, kolmanneksi sijoittuneen havannan edessä seisoi joku mustalahkeinen korkkarileidi. Törkeää!

Paljon olisi ollut parantamisen varaa myös tilaisuuden juontamisessa. Tarkoitukseni ei ole heittää kivellä tähän tehtävään uhrautuneita (?). Sen sijaan rekrytoinnin tehnyttä Kennelliittoa voi vähän tukistaa. Vai eikö ole varaa valita? Pidin aikoinaan Tapio Eerolan tyylistä. Eerola selosti selkeästi, rauhallisesti ja asiantuntevasti. Toki jotkut pitivät hänen tyyliään tylsänä; minä en. Myös Leena Sarvi oli rutinoitunut esiintyjä, jonka glamourtyyli sopi varsinkin MV-näyttelyihin (lukuun ottamatta sitä vaatteilla temppuilua). Kuka astuisi suuriin saappaisiin?

(14.12. korjattu Rositan kasvattajan kasvattama pentu VSP:ksi.)