Kustantajan mainoksessa sanotaan Juha Itkosen uutuudesta Ajo, että se on rohkea teos. Aha. Itse en löytänyt siitä mitään erityisen rohkeaa. Onneksi sen ei kerrottu olevan huikea, hulvaton, hykerryttävä tai hersyvä. Minulle nämä sanat kirjan mainoksessa tarkoittavat yhtä kuin huono. Vaikka mikään erityinen rohkeus ei mielestäni leimaa Itkosen romaania, ei se huonokaan ole.

Kirjan keskeinen naishahmo Aino on mainosalan menestyjiä, kuten myös hänen miehensä Pii. Avioliitto rakoilee - tai niin Aino ainakin tulkitsee, koska Pii haluaa lähteä Losiin ilmaan Ainoa ja heidän lastaan Aarnea. Ainon suurin ongelma ovat lapsuuden traumat, jotka eivät jätä häntä rauhaan. Eräänä päivänä Aino keksii ottaa lapsensa ja ajaa perheen Bemarilla Saksaan. Miksi  ja millaisin tavoittein, sitä hän ei tunnu itsekään oikein tietävän.

Piin isoäiti Heljä ja tämän mies Onni puolestaan eivät ole jättäneet taakseen poikansa Joukon kuolemaa. Jouko oli kuollut kolarissa, jossa autoa ajoi hänen isänsä. Onnettomuus jäytää pariskunnan välejä ja elämää. Pakopaikaksi keksitään Australia, jossa perheen tytär miehineen jo asuu. Viime tipassa Onni kieltäytyy lähtemästä.

Itkonen tutkii tarkkanäköisesti, miten käsittelemätön trauma meihin vaikuttaa ja miten ongelmaa yritetään pitää aisoissa. Se voidaan hukuttaa viinaan tai työntekoon tai hakea lohtua uskonnosta. Kuka nyt mitäkin keksii. Kolkoimmassa valossa Itkosen teoksessa esiintyy uskonto: se että joku kuolee nuorena kuuluu Jumalan suunnitelmaan. Kenellä on otsaa sanoa tämä jollekin lapsensa menettäneelle? Ilmeisesti joillakin on. Kas kun me ihmiset emme aina voi ymmärtää Jumalan suunnitelmia...Just.

Ainon aviomiestä Piitä kuvataan Ainon havaintojen ja kokemusten kautta; hän ei ole teoksessa itsenäinen toimija. Piin äiti Sinikka, joka on siis Joukon isosisko, on nuorena ollut kyllin voimakas irrottautuakseen Heljän holhouksen ja paheksunnan latistavasta vaikutuksesta eikä ole siirtanyt lapsuudenkotinsa traumaa seuraavalle sukupolvelle. Aino sen sijaan toivoo Piistä terapeuttia ja taakkansa kantajaa tai purkajaa, mihin Pii väsyy. Ratkaisuksi tulee tämä toivoton pakomatka Saksaan. Jotain sillä saavutetaan, mutta enpä kerro mitä.

Itkosen Ajossa ajetaan autoa: Onni ajaa kolariautoa; Heljä opettelee ajamaan sen jälkeen kun Onni ei enää halua ajaa; Aino matkaa Saksaan. Konkreettista ajamista tärkeämpää kuitenkin  on, miten ja mihin elämän kolhut  henkilöitä piinaavat ja ajavat ja millaisia selviytymiskeinoja heillä on - jos on.

Itkonen on niitä kirjailijoita, jotka eivät yleensä petä, eikä hän petä tälläkään kertaa.