Hallitus esittää, että julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä olisi pidettävä maskia, mutta vain alueilla, joille mahdollisesti säädetään ulkonaliikkumiskielto. Nyt tekisi mieli sanoa ruma sana! Siis täällä ei edelleenkään tarvitsisi pitää maskia esimerkiksi ruokakaupoissa, joihin kaltaisteni rokottamattomien riskiryhmäläisten on kuitenkin pakko mennä. Omassa lähikaupassani saattoi viime viikolla altistua koronalle. Jos ei olisi satanut räntää, olisin ollut juuri silloin kaupassa. Myös Prismassa on ollut tilaisuus altistua koronalle ja useassa muussakin kaupassa, mutta muista kuin ruokakaupoista voi enimmäkseen pysytellä poissa. Helposti tarttuva englantilainen virusmuunnos on täälläkin jo vallitseva versio.

Joka ikisen kerran, kun olen käynyt ruokakaupassa, siellä on ollut myös maskittomia ihmisiä. Heitä on kolme vakioporukkaa: teini-ikäiset, usein kaksi, kolme samassa lössissä,  rakentajat tai vastaavat, jotka tunnistaa työvermeistä ja iäkkäät, usein vähän reppanoilta vaikuttavat miehet. Satunnaisesti  on toki kaikenlaista maskitonta jengiä. Suositukset käyttää maskia eivät siis pure. Sen vuoksi pitäisi edes kokeilla, tehoaako pakko ja mahdollisuus saada 40 euron sakko maskin puuttumisesta.

Maskipakko ei tulisi myöskään koskemaan niitä, joilla on jokin maskin käytön estävä sairaus. HS:n yleisönosastossa tai netissä kirjoitti eläkkeellä oleva lääkäri, että hän käyttää maskia, vaikka sairastaa keskivaikeaa astmaa, ja että muukaan sairaus estää vain harvoin maskin käytön. Tähän en voi ottaa kantaa, koska en ole lääketieteen asiantuntija. Voin vain toivoa, ettei "sairaudesta"  tule  tekosyytä maskittomuuteen. Epidemian saaminen aisoihin on joka tapauksessa meidän kaikkien etu. Yksittäisten ihmisten itsekkyys ja piittaamattomuus eivät saa sitä estää. 

Lisäys 25.3. Meidän asiakkaiden lisäksi maskittomia joutuvat sietämään kaupan työntekijät. Hyllyjen välit ovat ahtaita, mutta siinäpä vain työntekijä joutuu täyttämään hyllyjä ilman puhettakaan turvaväleistä, päivästä toiseen.