Syksy on ollut lämmin ja tavanomaisen kostea. Niinpä ruusut ovat saneet tähän viikkoon asti olla ilman talvisuojausta. Nehän eivät pikku pakkasia säikähdä, ja olisi parempi, jos suojaturve ei kastuisi läpimäräksi. Tällä viikolla vihdoin luvattiin pitempiaikaisia pakkasia -  jokin suojapäivä tosin välissä - joten laitettiin sitten ruusut talvilepoon, kun sattui aurinkoinen päiväkin kohdalle. Se on  viimeinen homma puutarhan vuodenkierrossa. Teki mieli sanoa ruusuille, että nyt sitten hieman kiitollisuutta ja reippautta kehiin. Teitä on leikattu, lannoitettu, kasteltu ja suojattu tuholaisilta ja nyt mutjautettiin säkkikaupalla turvetta niskaan. Ei pitäisi olla valittamista, joten yrittääkäpä selvitä talvesta hengissä.

Harmi vain, että myyriä on ilmeisesti paljon. Niiden törkeilyltä ei voi ruusuja suojata. Toissatalvena ne järsivät varsinkin isompien ruusujen kuorta. Ihme kyllä, ruusut (esim. Peacet) eivät siihen kuolleet. Ruusut voi tosin näppärästi korvata uusilla. Paljon ikävämpää on, jos myyrät iskevät hampaansa pensasaitaan. Siitä on puutarha-alueella ankeita esimerkkejä.

Katse on jo ensi kesässä. SIlloin aion kokeilla alppiruusua. Sille on alustavasti paikka raivattu. Pitäisi vain päättää, mikä olisi siihen sopiva lajike. Mielenkiintoista!