Helsingin keskustaan suunnitellaan uutta kirjastoa. Varmaan ihan hieno ja tarpeellinen hanke. Mutta jostain syystä tämä hanke on saanut itsenäisyyden juhlavuoden 2017 hankkeen statuksen, ja valtion toivotaan osallistuvan sen rahoitukseen muhkealla summalla. Sillä lailla. Tästä tulee mieleen se vanha vitsi, että kansalaiset nauttivat konjakin edustajiensa välityksellä. Millä tavalla tämä kirjasto kirkastaa itsenäisyyden ideaa muille kuin helsinkiläisille? Sitä paitsi Helsinki on vauras kaupunki. Itsenäisyyttä voisi juhlistaa rahoittamalla jotain hanketta vaikka it-alan vaikeuksista  kärsineessä Oulussa. Ja köyhempiä paikkojahan riittää!

Kansallisooppera baletteineen ja Kansallisteatteri ovat myös sellaisia laitoksia, jotka saisivat lunastaa rahoituksensa palvelemalla kattavammin koko Suomea. Tämä olisi mahdollista videoimalla esitykset elokuvateattereissa näytettäviksi. Televisiokin on mahdollinen mutta huono alusta; siinä esitykset menettävät  vaikuttavuuttaan. Taiteilijoiden sopimukset pitää muuttaa sellaisiksi, että ne eivät estä videointia.

En usko, että elokuvateatteriesitykset vähentäisivät live-esitysten katsojien määrää. Voisi myös sopia, että teatterilevitys alkaa vasta live-esitysten loputtua.