Näitä uutisia koirien tappamista ihmisistä tulee tasaiseen tahtiin. Eikö niistä ennen uutisoitu vai onko ilmiö uusi. Jos on, silloin koirissa on tapahtunut jokin valitettava muutos, joka todennäköisesti on  on ihmisten aikaansaama. Koiran luonteeseen ja käytökseen on tavoiteltu ominaisuuksia, joiden kylkiäisenä on tullut aggressiivisuus ihmisiä kohtaan vailla estoja. Juu tiedän, kun tästäkin taposta alkaa nettikeskustelu, suuri osa keskustelijoista syyllistää tappajakoiran kanssa tekemisissä olleet ihmiset: koira on ollut väärissä käsissä; omistajat eivät ole osanneet kasvattaa, kouluttaa, kohdella ja valvoa koiraa oikein. Osaavissa käsissä siitä olisi tullut ongelmaton otus jne.

En halua kiistää omistajan ja muiden koiran "ihmissuhteiden"  suurta vaikutusta koiran käyttäytymiseen, mutta olen myös kurkkua myöten täynnä sitä asennetta, että näissä tappajakoirissa ei ole mitään vikaa! Jos susi vaikka Suomessa raatelisi ihmisen hengiltä, "syyllinen" tapahtumaan olisi ilman muuta susi.  Tappolupa heltiäisi pikavauhtia ja sata ukkoa saartaisi suden lippusiimaan ja susi pääsisi hengestään heti. Kun sen sijaan koira  tappaa ihmisen, keksitään jos jonkinlaista selitystä todistamaan, että koira on ihan "viaton". Viatonhan se toki onkin; eläimenä se ainoastaan toteuttaa sisäsyntyistä käyttäytymiskoodiaan. Kesykoira on kuitenkin meidän ihmisten luomus, jonka kehityksestä olemme vastuussa.

Toki ihmisiä pitää valistaa siitä, minkälainen koira sopii omistajan oloihin, mutta tosiasia on myös, että koiran pitää eläinlajina ja yksilönä sopeutua sellaisiin oloihin, joissa koirat nykyaikaisessa yhteiskunnassa joutuvat  elämään. Meillä ei ole asiallista  tarvetta taistelukoirille eikä näin ollen myöskään tarvetta ylläpitää koirissa ominaisuuksia, jotka saattaisivat olla taistelukoirassa ansiokkaita. Tällaiset rodut tai ominaisuudet pitää karsia pois, ellei se muuten onnistu, viranomaismääräyksin ja valvonnan avulla. Helppoa karsiminen ei tietenkään olisi!

Varsin harvat ihmiset tarvitsevat myöskään suojelukoiria; todellista tarvetta on lähinnä viranomaisilla. Vartijoillekin riittää yleensä pelkkä koiran mukanaolon tuoma turva ja pelote. Viranomaisten tarvitsemien suojelukoirien saannin turvaamiseksi tarvitaan kuitenkin potentiaalia, josta rekrytoida uusia koiria. Tätä tarkoitusta varten on järkevää kouluttaa suojelukoiria ja testata niiden ominaisuuksia sopivien jalostusyksilöiden löytämiseksi.

Harvat  tarvitsevat oikeasti myöskään viime aikoina yleistyneitä laumanvartijakoiria, kuten kaukkareita ja muita vaativia rotuja. Näitä koiria tarvitaan korkeintaan  siellä, missä niillä on lauma tai vähintään maalaistalon pihapiiri vartioitavanaan. Muualla niiden pitämisen voisi hyvin kieltää, samoin "vaarallisimmat" näistä roduista. Niillekään ei ole Suomessa todellista tarvetta, eikä yksittäisen ihmisen mutku mä haluun ole riittävä syy siihen, että koko yhteiskunnan pitäisi ottaa riski näiden koirien yleistymisestä ja joutumisesta vääriin käsiin.