Tänä kesänä riittää viileitä, sateisia päiviä. Silloin tulee tartuttua kirjaan, milloin parempaan, milloin huonompaan. Patricia Cornwellin uusin (?) Samaa verta kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan.  Haukottelin sen seurassa juhannuspyhinä. Luin pokkariversiota epäillen, että olen ehkä lukenut kirjan jo kertaalleen mutta unohtanut sen sisällön. Tuttuuden tunnetta tulee toki myös siitä, että perushenkilöt Kay Scarpetta, hänen miehensä Benton, sisarentytär Lucy ja poliisi Marino ovat mukana tarinassa kuten ennenkin. Myös muuan arkkikonna on messissä. Kuka, sitä ei voi tässä paljastaa.

Porukka tutkii tietenkin rikoksia. Muun ohella ne uhkaavat Kay Scarpettaa ja Lycya. Iik! Tarina tuntuu  väsyneeltä entisen toistolta. Samaa verta on juonivetoinen  kuten muutkin Scarpettat. Henkilöt ovat perinteisen tönkköjä, ja yhteiskunta humisee jossain taustalla vaikuttamatta pahemmin kirjan henkilöihin tai tapahtumiin. Iänikuinen munakoisosalaatti (tai pasta?) on sentään korvaantunut jollain muulla sapuskalla, kun Scarpetta kotoilee kokkailemalla. Sille tulee tietenkin loppu: pitää lähteä tutkimaan rikoksia. Floridan lomakin peruuntuu. Joo.
 

Kun Cornwell aikoinaan tuli Suomen markkinoille, hän oli "erilainen" rikoskirjailija, tuore. Itsekin olen näköjään jopa ostanut puolenkymmentä alkuaikojen Scarpettaa, varmaankin siksi, että kirjastosta niitä olisi joutunut jonottamaan tuurista riippuen kauankin. Sitten kyllästyin. Samalla tavalla olen kyllästynyt esimerkiksi Ilkka Remekseen. Alkuaikojen Remeksiäkin näkyy olevan kirjahyllyssä muutamia, mutta en ole aikoihin edes lukenut Remeksen teoksia, saati ostanut. Ehkä olisi syytä? Kirjailijoita ei käy kateeksi: uusiutua pitäisi mutta säilyttää samalla se tunnistettavuus, jota kirjasarjojen lukijat teokselta odottavat. Joskus nuorena luin vissin lähes kaikki Simenonin suomennetut  Maigret-dekkarit. Ei ole jäänyt mieleen, että olisin kyllästynyt. Ehkä en vain muista? Sen sijaan muistan kyllä, että jotkut Agatha Christiet jäivät kesken tai kaahasin ne läpi ajatukset muualla. Taisin pitää niitä aika pölyisinä.