Vanhasta muistista tuli vilkaistua Lemmikkipalstoja. Kovasti näyttää hiipuneen.  Lemmikkipalstojen(kin) keskustelut ovat ennalta-arvattavia: kun näkee otsikon, tietää suunnilleen, minkälaisia postauksia aiheeseen tulee. Tällä kertaa sattui silmään keskustelu mopsien kävelytestistä. Tietenkin osa keskustelijoista halusi vain kertoa, että koirilla pitäisi olla normaalin pituinen kuono. Olen samaa mieltä. Jotkut lyttäsivät testin kokonaan; se on vain kosmeettista pelleilyä. Noh, ei kai se kovin kummoinen ole, mutta parempi että ainakin yritetään kiinnittää huomiota normaaliin hengittämiseen. Ja sitten oli porukka, joka jaksoi päivitellä testin laatua: Säälittävää matelemista, olemattoman lyhyt matka. Ei tartte edetä kuin kilometri 12 minuutissa. Meidän koira ainakin juoksee  siinä ajassa pyörän vierellä about 100 kilometriä.

Jaa-a. Kilometri tarkoittaisi kaksi ja puoli kertaa urheilukentän ympäri juoksuradalla. Jos se pitää kävellä 12 minuutissa, eikö se ole ihan kelpo vauhtia? Millähän  vauhdilla mahdan itse kulkea? Pakko kokeilla! Kaivelin esille vanhan askelmittarin. Paristo oli hiipunut, mutta kun vaihdoin sen uuteen, rakkine heräsi henkiin. Sitten vaan koirat remmiin ja kävelemään. Kävelin omasta mielestäni suht rivakasti; juuri sen nopeammin en etene koskaan, ainakaan talvella. Rajoitin hieman koirien pysähtelyä ja yritin arvioida, paljonko siihen meni aikaa. Havannat ravasivat vierelläni  kuten yleensäkin. Ei puhettakaan, että ne olisivat kävelleet. Kotona laskeskelin sitten tulokset. Askelmittarin mukaan kävelin 1,8 km. Jos olisin ylläpitänyt tuota 1 km/12 min -vauhtia, minun olisi pitänyt edetä 2,5 km! En pärjäisi mopsien testissä.
 
Jokin ei nyt täsmää. En ihan tältä istumalta usko, että olen hitaampi kuin mopsi. Sen verran asia rupesi kiiinnostamaan, että mittaan kävelynopeuteni luotettavammalla konstilla. Näppituntumalla olen kuitenkin sitä mieltä, ettei mopseilta testissä vaadittava vauhti ole laahustamista, ja pikajuoksustahan ei ole kysekään.
 
Lisäys 4.2. Vähän helpommin ilmaistuna: käytin kilometrin matkaan lähes 15 minuuttia! Tai sitten en. Vika voi olla matkan pituuden mittaamisessa.