Olen kuvitellut lukeneeni kaikki Finlandia-palkitut teokset. Paitsi että en ole. Niinkin keskeinen kirja kuin Hannu Mäkelän jo vuonna 1995 voittanut, Eino Leinon elämästä kertova Mestari on jäänyt lukematta. Luin sen vasta nyt.

Teos on kunnioitusta herättävä, lähes 600-sivuinen järkäle. Mäkelä on todella nähnyt vaivaa  eläytyäkseen  Leinon henkilöön. Apuna hänellä ovat olleet esim. Leinon kirjeet ja hänestä kirjoitetut muistelmat ja elämäkerrat.

Teoksessa Eino Leino elää viimeisiä viikkojaan ja muistelee siinä sivussa elämänsä vaiheita. Mäkelä tavoittaa hienosti Leinon tavan ilmaista asioita. Välillä suorastaan unohtaa, ettei "äänessä" ole Leino. Paikoitellen tosin kyllästyin loputtomaan jaaritteluun. Jonkin yksityiskohdan mainitakseni: hyvinvointiyhteiskunnan kasvattina minua tyrmistyttää se köyhyys, joka leimaa monia taiteilijakohtaloita, kuten Leinonkin.  Jopa taiteellisesti kaikkein menestyneimmät, kansakunnan kaapin päälle nostetut mestarit ovat joutuneet elämään kädestä suuhun, velkojen saartamina.

Kirjailijan elämä on kyllä ehtymätön kaivo. Kirjailija voi käyttää sitä omien teostensa materiaalina joko peitellymmin ja muunneltuna  tai suoraan kuten esimerkiksi Hannu Väisänen trilogiassaan. Hän voi kirjoittaa myös ei-kaunokirjalliset muistelmat. Myös muut henkilöt voivat muistella kirjailijaa. Tutkijat puolestaan voivat laatia elämäkerran tai elämä ja teokset -tyyppisen tutkielman tai jotain sinnepäin. Esimerkiksi tuoreesta Aila Meriluodon elämäkerrasta on sanottu, ettei se ole aivan perinteinen kirjailijaelämäkerta. Jotain mutta sitten?

Joukon jatkona ovat sitten vielä nämä elämäkertaromaanit. En oikein tiedä, miksi hieman vierastan niitä. Ehkä se johtuu siitä pähkäilystä, joka rasittaa laiskaa lukijaa: Onkohan näin oikeasti tapahtunut? Mistä tietolähteestä kirjailija on mahtanut onkia tapahtumat esille? Onko tämä keskustelu peräisin jostain kirjeestä vai täysin fiktiivinen jne. Periaatteessa on  ansiokasta, jos teos saa lukijan jopa ajattelemaan, mutta mutta. Mikä tässä tökkii? Ehkä vain oma tyhmyyteni, se on vaarattomin veikkaus!