Viikonloppuna pistäydyttiin puutarhamökillä. Syystyöt on tehty, mutta alueella on mukava kävellä niin kauan kuin lumi ei sitä estä. Kaikkia teitä ei aurata, joten talvella joutuu kävelemään pääväyliä edestakaisin, jos alueella haluaa vielä ulkoilla jalan. Joskus teemme niinkin. Kaupunkiympäristöön verrattuna alueella on joka tapauksessa puhdasta. Ei ole riesana öljyä, hiekoitussepeliä eikä liikenteen nostattamaa pölyä.

Syksyinen tunnelma puutarha-alueella on haikea ja odottava. Kun lehdet ovat pudonneet, avautuu näkymä pensasaitojen suojaamiin pihoihin. Jos jonkinlaista viritystä ovat ihmiset keksineet laitella. Mökit ovat todellisia aikuisten leikkimökkejä, ja mikäpä siinä! Itse emme ole rakentajia, vaan panostamme kasveihin, nimenomaan kukkiviin kasveihin.  Silloin kun kymmenkunta vuotta sitten ostimme mökin, varsinkin alueen vanhimpien mökkien pihoissa oli isoja ja hienoja kasvimaita. Nyt mökit ovat vaihtaneet vilkkaasti omistajaa ja muuttuneet rentoutumispaikoiksi ja puuhamaiksi. Harva enää kasvattaa ruokaa säilöttäväksi asti.

Kun ihmiset poistuvat paikalta, eläimet tulevat pihoihin. Kesällä niitä näkee satunnaisesti: jänis, rusakko, supikoira, kauris, ojamyyrä ja kumppanit vilahtavat kiireesti yli kujan ja katoavat pusikkoon. Talvella lumi paljastaa niiden olemassaolon. Joku oli kuitenkin hypännyt ruusupenkkiin jo nyt. Ruusut kasvavat kohopenkissä, joten niiden sekaan ei voi vain  ajautua. Multa oli ollut sateiden jäjiltä märkää, joten siihen oli painunut selvät jäljet. Veikkaan, että asialla on ollut kauris. Mutta mitä se on penkistä tavoitellut? Syökö se ruuusun lehtiä, jotka pysyvät vihreinä pakkasiin asti? Vaiko hypännyt penkkiin vain uteliaisuuttaan tai kokeillut, ylettäisikö vieressä kasvavan omenapuun oksiin? Kauris on viehättävä otus, mutta puutarhasta se voisi pysyä poissa. 

Kun katselee talviuneen vaipumaisillaan olevaa puutarha-aluetta, tulee aina mieleen Tove Janssonin Muumilaakson marraskuu. Ja sitten kun lumi on peittänyt kaiken alleen, eletäänkin jo Taikatalvea. Jotkut viettävät mökeillään aikaa, jopa öitä myös talvella. Tunnelma on kuulemma hieno. Uskon sen.