Tunnustan heti: en ole lukenut Tervon uutuutta Matriarkka, joten postauksen lukemisen voi lopettaa tähän, jos kaipaa arviota tai muuta asiallista jutustelua Tervon teoksesta. Luin sitä  tunnollisesti ja tarkkaavaisesti noin 80 - 90 sivua. Tarkkaavaisuutta totisesti tarvittiinkin! Sitten siirryin silmäilevään lukemiseen, koska en halunnut antaa kokonaan periksi. Konsti toimii usein aika hyvin: vilkaistaan sivun yläreunasta, keskeltä ja alhaalta, missä mennään. Jonkinlainen tuntuma tekstin etenemiseen säilyy. Näin jatkoin kai seuraavat sata sivua. Loput selvitin lähinnä plaraamalla.

Tervon teosta en ryhdy moittimaan. Se on varmaankin ammattimaisen ansiokas. Sen sijaan olen miettinyt, mikä siinä mättää juuri minun kannaltani. Miksi aivoni eivät suostu kiinnostumaan ja innostumaan, vaikka kuinka yritän kannustaa pääkoppaani: Herätys! Tässä on nyt syksyn kirjallinen tapaus! Tsemppiä! Etteenpäin sano mummo lumessa! Jonkinlaista virkistymistä huomasinkin lukiessani Aamun vaiheista Siperiassa. Kamalaa mutta komeasti kuvattua. Sitten hattarapääni antoi taas periksi. Mitäs tässä onkaan? Joku Supon mies, pitkiä kirjeitä, kuka kirjoittakaan kenelle mistä asiasta. Tjaah, lähtisinkö halliin ostamaan kuhafileen vai olisiko niitä Prismassa? Vaiko sittenkin loimulohta?

En ole enää aikoihin kiltisti urakoinut läpi kirjoja, jotka on "pakko" lukea. Toisaalta kuitenkin  hätkähdän, kun joku ilmoittaa, ettei lue kirjoja ollenkaan, kuten se kirkasotsainen nuorimies Haluatko miljonäärissä. Että häh! Jonkin tuoreen tilaston mukaan suomalaiset lukevat kirjaa keskimäärin 16 minuuttuia vuorokaudessa. Toisaalta he lukevat entistä enemmän mutta muunlaisia tekstejä. Kirjailijat ovatkin joutuneet kovaan kisaan lukijoista ja ihmisten vapaa-ajasta. Tässä taistossa Tervo on pärjännyt hyvin, osin kai siksi, että häntä lukevat myös miehet.

Olen aikaisemmin lukenut muutaman Tervon teoksen; mieleen tulevat ainakin Myyrä ja Layla. Luultavasti olen lukenut muutaman muunkin, mutta muistijälkiä ei ole jäänyt.  Tervosta ei ole tullut lempikirjailijoitani, ei ennen, eikä nyt.