Pääministeri Marin osallistui fastareille pukeutuneena puseroon ja tuttuun nahkatakkiin sekä lyhyisiin, revityihin farkkushortseihin, jalassaan maiharit. Anteeksi vain, mutta asu oli ruma ja nolo. Aikuinen nainen pukeutui teinitytöksi. Jos oli tarkoitus herättää huomiota, valinta kylläkin meni nappiin.

Muistelen, että Marin sanoi joskus pääministerikautensa alussa, ettei hän tule esittelemään vaatekaappiaan, koska ei halua tulla muistetuksi vaatteistaan vaan aikaansaannoksistaan. Marin ei tietenkään mahda mitään sille, että hänen pukeutumisensa kuitenkin kiinnittää huomiota. Viimeksi kohuttiin nahkatakkiasusta, jossa hän esiintyi Ruotsissa. Se oli siedettävä: rento mutta ei yliampuva eikä naiivi. 

Mihin Marin pyrki festariasullaan? Paras vastaus lienee, ettei mihinkään vaan puki päälleen, mitä mieleen juolahti sen sijaan, että pyrki esimerkiksi miellyttämään potentiaalisia nuoria äänestäjiä. SDP:n äänestäjäthän ovat vanhoja, mutta Marin on niin nuori, ettei hänen tarvitsisi alleviivata nuoruuttaan ja nuorekkuuttaan vakuuttaakseen, että alle kuusikymppisetkin voivat kannattaa SDP:tä. Tai ehkä asu oli tahallinen provo? Saihan se minutkin näpyttämään tekstiä, vaikka en ole viikkoihin viitsinyt kirjoittaa mitään.

Lehtien nettisivuilta luin, että Marinin asu on saanut kiitosta. Jaa. Tuli mieleen Alexander Stubb, joka pääministerinä sai tiukkaa kritiikkiä, koska osallistui hellepäivänä johonkin tapahtumaan (asuntomessuille?) pukeutuneena siisteihin, lähes polvipituisiin shortseihin ja kauluspaitaan. Ehkä aika on nyt toinen. Turhaa pönötystä on karsittu. Mutta rajansa karsimisellakin. 

Marinin pukeutuminen kertoo kyllä mielenkiitoisesta ilmiöstä, josta on tutkimusnäyttöäkin: nuoruus on pidentynyt; varhaiskeski-ikäiset haluavat olla kuin myöhäisteinit.

 

(Klo 22 lisätty otsikkoon sana festareilla ja vähän myöhemmin huomio nuoruuden pidentymisestä.)