Vilkaisin jalostustietokantaa tarkistaakseni, ovatko eräät kasvattieni omistajat saaneet koiransa peilattua. Eivät. (Tästä asiasta väännän oman juttunsa, kunhan ehdin.) Mutta silmään pisti kaksi samana päivänä peilattua, kaihisairaiksi osoittautunutta koiraa. Tarkempi tutkimus kertoi, että näillä koirilla oli teetetty pentue ennen silmäpeilausten tekoa ja pennut oli sen vuoksi merkitty EJ-rekisteriin.

Voi sentään! Olen vilpittömästi pahoillani tilanteesta. En tiedä, kuka tämän yhdistelmän on teettänyt. Tuskin häntä paljon lohduttaa, jos kerron, että pentujen rekisteröinti ja peilausten teettäminen edes jälkeenpäin osoittaa sentään selkärankaa ja pyrkimystä toimia rodun parhaaksi. Miten helppoa olisi ollut jättää tämäkin pentue rekkaamatta  ja tyytyä vain kauppaamaan suloisia rakkauslapsia, joiden vanhemmat ovat "terveitä". Toivottavasti pentujen vanhemmista ja pennuista otetaan verinäytteet geenitutkimukseen. Tuskin siellä on havaneeseista kovin monta näytettä koirista, joiden molemmat vanhemmat tiedetään kaihisairaiksi?  Tällä tavalla pentueesta voisi olla apua rodulle tärkeän HC-geenitestin aikaansaamisessa. Niin että tästä murheellisesta tapauksesta voisi jotain hyötyäkin olla?

Havannalainen 3/2011:ssa on juttu vastaavanlaisesta, mutta onnellisemmin päättyneestä tapauksesta. Vasta astutuksen jälkeen peilatuilta pentujen vanhemmilta ei löytynyt kaihia, joten pennut on mahdollista myös siirtää EJ-rekisteristä FI-rekisteriin. Hyvä niin. Toivottavinta tietenkin olisi, että pennutukseen ryhtyvät ottaisivat etukäteen selvää koiriensa terveydestä ja rekisteröinnin ehdoista. Olisiko aiheellista lisätä maininta tästä Havannalaiset ry:n kotisivujen ETUSIVULLE, punaisella ja isolla fontilla. Kaikki eivät ilmeisesti aukaise sitä jalostuslinkkiä.