Kun koiralaumassa tapahtuu muutoksia - vanhus lähtee tai uusi pentu tulee - muuttuu myös lauman sosiaalinen rakenne ja käytös, joskus enemmän, joskus vähemmän. Kun pikkuinen Minni-havaneesi aikoinaan kuoli, ottivat Windy-setteri ja sitä nuorempi Tuisku (ei siis Windyä vanhempi Ines-hava eikä nuori Pilvikään) pariin kertaan yhteen. Yhteenotto on tosin liioiteltu ilmaus. Koirien kokoero oli merkittävä eikä Tuisku ollut typerys. Niinpä  pomon paikka selvisi parilla Windyn rähähdyksellä. Sen jälkeen palasi rauha maahan enkä nähnyt näiden koirien sen koommin riitelevän. Yksi asia kuitenkin muuttui: setteri ja havaneesit piti siitä lähtien ruokkia eri huoneissa, koska Windy ajoi havannat pois niiden ruokakupeilta.

Kun Windy puolestaan poistui kuvioista, Tuiskusta tuli itsestään selvästi leading lady; olihan se myös kahden nuoremman koiran äiti ja isoäiti, eikä niillä näyttänyt olevan minkäänlaista aikomusta haastaa Tuiskua. Ihmisen silmin arvioituna Tuisku ei kotioloissa korostanut asemaansa millään tavalla mutta ulkona kylläkin. Siitä tuli reviiritietoisempi.

Sitten tuli Tuiskun aika lähteä, ja PIlvi ja Luna jatkoivat elämäänsä tavalla, josta en  erota, onko niillä jokin keskinäinen arvojärjestys tai komentosuhde vai ei. Sitten niille tuli juoksuaika - ja kas, jokin kuitenkin muuttui. Tähän väliin pitää kertoa, että havannankoirani ovat olleet täysin sisäsiistejä lukuun ottamatta yhtä asiaa: ne, tai ainakin jotkin niistä, ovat merkkailleet sisälle juoksuaikoina. En ole itse asiassa tiennyt, osallistuivatko ne kaikki siihen vai eivät; ne eivät tulleet minun nenäni eteen tirauttelemaan. Olen viis veisannut koko asiasta, koska 6 - 8 kuukauden välein toistuvana merkkailusta ei ole ollut mainittavaa harmia. Mutta nyt siis Pilvillä ja Lunalla oli ensimmäisen kerran juoksuaika Tuiskun kuoleman jälkeen, eikä ensimmäistäkään merkkaustippaa ilmestynyt lattioille!

Jaa-a. Miten tätä pitäisi tulkita? Oliko Tuisku ainoa merkkailija? Enpä  usko. Jotain henkien taistelua koirakolmikko kai Tuiskun eläessä juoksusaikoina kävi, mutta nyt se on sitten muuttunut tarpeettomaksi? Pysyvästi vai väliaikaisesti, sen nähnee viimeistään seuraavien juoksujen aikaan.