Olen Canthini lukenut: teokset, kirjeet, Maijalan elämäkerran, Rytisalon romaanin jne. Mutta niinpä vain tuli tartuttua vielä Suvi Aholan tietokirjaan Mitä Minna Canth todella sanoi? Potkua asiaan antoi, että kansalaisopiston maalauskurssin seuraava aihe on Minna Canth. Ensin pitäisi tehdä luonnossarja ja sitten maalaus. Apua! Muistin virkistämiseksi tartuin Aholan teokseen.

Teoksessa on  paljon minulle ennestään tuttua, mutta kaikkea en toki ole tiennyt ja jotain varmaan unohtanutkin.  Canthan oli  mielipiteissään  uskomattoman rohkea ja sai lokaa niskaansa aivan nykyiseen sometyyliin. Se ei häntä pysäyttänyt. Suuri osa kirjoituksista on tietenkin aikansa lapsia kuten kiista miesten ja naisten yhtäläisestä "puhtaudesta" ennen avioliittoa, mutta toiset kirjoitukset tuntuvat hätkähdyttävän tuoreilta. Hätkähdyttäviltä sen vuoksi, että emme ilmeisesti ole sadassa vuodessa ratkoneet kaikkia Canthin esille tuomia ongelmia.

Aholan teos on näppärä tiivistys Canthin teemoista. Se mitä Canth paukutti ilmoille on  mykistävää ottaen huomioon, että hän kirjoitti tekstinsä 1800-luvun lopulla. Canth on yhä ajankohtainen eikä  kenellekään ole pahitteeksi tietää, mitä hän todella sanoi. Suosittelen.