Ryhmäpuutarha - entiseltä nimeltään siirtolapuutarha - ei ole kaukana kaupungin keskustasta, mutta kuitenkin niin "erämaata", että alueella on nähty vuosien varrella satunnaisesti jos jonkinlaista otusta. Se ei ole ihme, rajautuuhan alue metsään. Mutta uusiakin pysyvämpiä lajeja ilmaantuu puutarhan alueelle. Kaikki eivät ole  tervetulleita kuten valkoposkihanhi, joka pesi viime kesänä rantamaisemissa. Poikue, emo ja kolme jälkeläistä silloin kuin itse sen näin, majaili uimarannalla ja laiturilla tunnetuin seurauksin: kakkaa siellä, kakkaa täällä. Kukapa siitä tykkäisi, mutta minkäs teet.

Upea iso joutsen uiskenteli rannan tuntumassa vielä syyskuussa, mutta poikasia en viime kesänä nähnyt. Joutsenia on näkynyt  jo muutaman vuoden ajan, myös poikasia. Joku peto niitä  saalistaa, vissiin minkki, koska poikaset vähenevät kesän mittaan. Mitenkähän ison poikasen minkki pystyy vielä nappaamaan? Joutsenvanhemmathan eivät ole mitään lapatossuja vaan puolustavat reviiriään ja poikasiaan ärhäkästi, mutta menettävät silti jälkeläisiään petojen suuhun.

Hanhen ja joutsenen status on ihmisten silmissä varsin erilainen. Joutsen on kaunis, aiemmin uhanalainen kansallislintu, joka  pysyttelee enimmäkseen  omissa oloissaan tunkematta uimarannoille ja puistoihin kuten valkoposkihanhi. Joutsenia alkaa kuitenkin olla niin paljon, että niiden metsästyksen sallimista on varovaisesti ehdoteltu.  Joutsen ei ole enää uhanalainen. Periaatteessa se ei  ole sen kummempi kuin mikä tahansa riistaeläin. Tunnetasolla tuntuisi kuitenkin epämiellyttävältä, että joutsenia ryhdyttäisiin lahtaamaan. Saa nähdä, sallitaanko  joutsenen metsästystä milloinkaan. 

Lisäys 14.11. Jossain luontojutussa kerrottiin, että joutsenpoikueita verottaa varsinkin kettu, joka nappaa poikasia yöllä. Uskon sen. "Omat"  joutsenet uiskentelivat usein pienen kaislikkosaaren edustalla, joten oletin, että pesäkin voisi olla siinä saaressa. Matkaa rannasta saareen on lyhimmillään ehkä pari sataa metriä. Kettu osaa tietenkin uida, mutta lähteekö se uimaan tällaisen matkan? Toisaalta joutsenet voivat nukkua myös muualla kuin pesäsaaressa.