Täällä täti-ihminen, muinainen vaan ei nykyinen vihreiden äänestäjä, antaa muutaman ilmaisen neuvon, säälistä ja myötätunnosta kutistunutta puoluetta kohtaan.

1. Rohkeutta kehiin

Teillähän ei ole nyt mitään menetettävää, koska kannatus on niin surkeissa lukemissa. Vai onko jotain väliä sillä, onko kannatus 7 vai 5 prosenttia? Niinpä nyt on aika kehittää rohkeita, koko yhteiskuntaa uudistavia, kestävän kehityksen  ratkaisuja, vaikka osa niistä kalahtaisi nykyisten kannattajien nilkkaan. Puolueessa on korkeasti koulutettua porukkaa. Johan on ihme, ellei tällainen joukko saa aikaan mitään muuta kuin ikuisesti tapetilla olleet ehdotukset: kansalaispalkka ja  nelipäiväinen työviikkko. Ja kaikkiin ehdotuksiin, myös edellä mainittuihin, pitää liittää hintalappu, joka ei saa olla sellaista höttöä kuin SDP:n vaalilupaukset.

2. Ikääntynytkin voi olla vihreä

Suurin osa puolueen kannattajista on nuoria, aivan. Tämäkö estää näkemästä, millainen potentiaali voisi olla varttuneissa, jos puolueella olisi heille jotain annettavaa tai heidän olemassaolonsa edes huomattaisiin muutenkin kuin kestävyysvajeena. Ilmastonmuutos ja muut globaalit ongelmat eivät juuri ehdi vaikeuttaa vanhimpien elämää, mutta heillä on lapsia ja lapsenlapsia, ja monet miettivät sydän syrjällään, millaisessa maailmassa jälkikasvu joutuu elämään. Keski-Euroopassa (Itävallassa?) on jo olemassa jonkinlainen Isoäidit ilmastonmuutosta vastaan -liike. Miksi ei meillä? Jos on, se ei ainakaan näy missään.

3. Priorisoikaa isot asiat ainakin ennen vaaleja

Ei tietenkään ole väärin ajaa vähemmistöjen ja vähemmistöjen vähemmistöjen asiaa, mutta isoa kuvaa ei saa unohtaa, jos on tarkoitus puhutella muitakin ja saada ääniä. Tästä oli hyvä esimerkki HS:n jutussa, jossa haastateltiin vihreitä. Ville Niinistö taisi olla se, joka toi tämän esimerkin esille: Kun vietettiin tahattomasti lapsettomien päivää, vihreät oli reagoinut asiaan tiedottamalla nettisivuillaan, että transmiesten pitää päästä hedelmöityshoitoihin. Hyvään pyrkivällä (toki!) piiperryksellä ja tavisenemmistöt unohtamalla saadaan kasaan se 7 prosenttia, jos sitäkään.

4. Tarttumapintaa myös miehille

Tätä kaikki toitottavat ja ovat oikeassa. En osaa sanoa, mitä se olisi, mutta sitä pitäisi kysyä miehiltä. Kysehän on paitsi  vetävistä, myös työntävistä voimista. Kysykää, mikä  työntää miehiä pois vihreistä!