Joku kolumnisti kirjoitti Hesarissa (lehti on jo roskissa, en voi tarkistaa, kuka), että persujen eteneminen joillakin isojen paikkakuntien välisillä alueilla oli alueiden kosto. Kolumnisti oli saanut tähän idean ulkomaiselta yhteiskuntatieteilijältä (hänenkin nimensä on hukassa), joka on käyttänyt termiä kuvaamaan oikeistopopulistien kannatuksen kasvua.

Sanonpa ensin, että en äänestänyt persuja enkä aio äänestää, mutta on tosi kiinnostavaa seurata, miten persujen suosiota selitetään/selitellään. Nyt se on siis kosto. Ihmiset eivät  vain äänestäneet puoluetta, jonka katsovat ajavan parhaiten heidän etujaan vaan päättivät persujen avulla kostaa jollekin jotakin. Aha. Jos omien etujen puolustamien äänestämällä on kostamista, niin sitten on. Kenellekähän vauraiden alueiden vauraat ihmiset kostivat äänestämällä kokoomusta tai vihreitä?

Kosto on kielteisesti värittynyt sana ja sellaisena leimaava, mutta ainahan leimakirveille on kysyntää kuten kaikille yksinkertaistuksien värkkääjille,  nyt ja aina.